LIFESTYLE

Vuzix Blade naočale nastoje oživotvoriti koncept Google Glassa

Avaz.ba

10.1.2018

Američka kompanija Vuzix nastoji već neko vrijeme predstaviti proizvod koji bi označavao kontinuitet odnosno stepenicu više u razvoju pametnih naočala temeljenih na idejama vezanima za propali projekt Google Glass naočala.

Na ovogodišnjem CES-u kompanija Vuzix predstavila je takav proizvod, pametne naočale Vuzix Blade koje stavljaju naglasak na tehnologiju poboljšane stvarnosti (predstavljena je gotov proizvod, radna verzija koju je moguće isprobati).

Također, riječ je o uređaju koji gotovo sve svoje elemente krije u klasičnom okviru naočala bez dodatnih suvišnih elemenata (stavlja naglasak na kompaktan i oku ugodan dizajn uz dodanu praktičnost nošenja takvih naočala) te donosi mogućnost upotrebe glasovnih kontrola pomoću Amazonove virtualne asistentice Alexe.

Blade naočale funkcioniraju kao potpuno samostalni komad hardvera koji ima podršku za spajanje na Wi-Fi ali Bluetooth čime se ostvaruje mogućnost prikaza notifikacija primljenih na uparene Android i iOS uređaje ili video te fotografskog materijala s istih uparenih uređaja. Naočale dolaze i s ugrađenom 8-megapikselnom kamerom za snimanje video sadržaja.

Osim glasovnih naredbi izdanih putem Alexe podržano je upravljanje klizanjem prstima po desnoj strani okvira naočala, a kapacitet ugrađene baterije može varirati od 2 do ukupno 12 sati autonomije (ovisno o zadaćama koje se izvode putem naočala), prenosi bug.hr.

Vuzix je svoje prijašnje naočale prodavao prvenstveno u poslovnom sektoru (kupci su velike tvrtke koje su naočale podijelile zaposlenicima) pa slično valja očekivati i u slučaju Blade naočala, čija je cijena za potrošački segment tržišta postavljena na iznos od 1000 dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.