LIFESTYLE

Kamera od 400 megapiksela košta 48.000 eura

( Printscreen)

Avaz.ba

19.1.2018

Švedska kompanija Hasselblad, koja proizvodi digitalne kamere srednjeg formata, lansira svoj potpuno novi hit koji može snimiti fotografije do 400 megapiksela. Kao i tehnologija koja se nalazi unutra, i cijena je prilično izvanredna.

Očigledno je da nemaju svi kameru koja vrijedi 48.000 eura koja može da snima fotografije do 400 megapiksela. Hasselblad je jedna od vodećih kompanija u svijetu fotografije već 75 godina. H6D-400C MS model koji će biti lansiran u martu, sadrži tehnologiju koju teško da ćete moći uskoro da koristite.

Prethodnik ovog modela mogao je da snimi 200 megapiksela. Novi kvalitet su postigli pomoću multi-shot tehnologije koja je zamijenila smiješno velike senzore. Da biste dobili sliku od 400MP, potrebno je pomjeriti šest različitih slika, prenose "Nezavisne".

Fotoaparat snima četiri fotografije od 100MP koje su pomjerene za jedan piksel, zatim dvije koje su pomjerene za pola piksela. Rezultat je 16-bitna TIFF slika sa rezolucijom 23.200 x 17.400, što znači veličinu datoteke od 2.4GB.

S obzirom na to da kamera snima šest fotografija u nizu, ne može fotografirati objekte u pokretu, uglavnom zbog toga što bi trebalo da bude povezana sa vašim računarom pomoću kabla.

Ovakvi uređaji koriste se za fotografiranje pejzaža i modne fotografije. Senzor slike je prilično veliki – do 6 x 9 centimetara. U slučaju drugih kamera sa promjenjivim objektivima i senzorom punog okvira, ovaj broj je oko 24 x 36 milimetara.

Dovoljno je da pogledate snimljene fotografije kako biste zaključili da je ova kamera namijenjena izrazito maloj ciljnoj grupi. Bez obzira da li je riječ o umjetnosti ili primijenjenoj fotografiji, većina fotografa nema priliku da koristi uređaj poput ovog tokom svoje karijere, piše "iMagazin".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.