LIFESTYLE

Želite da u 2018. godini naučite da programirate? Uz ove savjete, to i možete

Sponzorisani tekst

24.1.2018

Da li ste odlučili da u 2018. godini naučite da programirate? Ako jeste, niste sami. Većina onih koji danas žele da promijene karijeru pokušavaju da nauče da programiraju.

Da bismo vam pomogli na ovom putovanju u novoj godini, sastavili smo listu od šest savjeta koji će vam olakšati učenje programiranja. Bilo da želite da postanete programer, realizujete svoju ideju za aplikaciju ili dodate svom CV-ju još jednu vještinu, na listi ćete pronaći nešto za sebe.

Prestanite da razmišljate i počnite da radite

Lako je utonuti u beskrajno istraživanje: počnite od toga koji su popularni i traženi programski jezici, pa onda saznajte koji su najbolji radni okviri, zatim istražujete kakvi edukativni programi u oblasti programiranja postoje, tražite knjige na temu programiranja... Ali ovome nikad kraja. Što više na ovaj način ulazite u materiju, sve će vam teže pasti početak. Zato, prestanite da planirate i započnite sa učenjem kroz praksu.

Kodirajte svakog dana

Konzistentnost je ključna za programiranje. Morate da provodite vrijeme u pisanju kodova svakog dana. Čak i ako imate samo petnaest ili dvadeset minuta slobodno, i za tako kratko vrijeme možete da izaberete neki programerski problem i riješite ga.

Ako imate više slobodnog vremena, počnite da radite na konkretnom projektu i trudite se da svakog dana pravite male korake. Tako ćete dugoročno ostvariti veliki napredak. 

Naučite da volite sam proces programiranja

Postoji mnogo razloga da zavolite programiranje. 

- Stvaralaštvo: Imate mogućnost da gotovo ni iz čega napravite nešto, koristeći svoj računar, tekstualni editor i ideje koje imate.

- Estetika: Imate mogućnost da se izrazite kroz elegantne kodove koje računari razumiju.

- Širenje vidika: Često postoji mnogo različitih načina za riješavanje istog problema. Ako naučite da riješite neke ili sve, ili ako makar prođete kroz svaki od njih, proširićete vašu perspektivu.

- Zadovoljstvo zbog rezultata: Iskustvo pokretanja stvari na klik vrlo lako može da u vašoj karijeri postane jedan od onih nezaboravnih trenutaka koji ispunjavaju zadovoljstvom.

Ostanite pribrani pod pritiskom

Ako postanete programer, prije ili kasnije ćete doživjeti sljedeći scenario:

- Unijećete promjenu u kod.

- Ta promjena će prouzrokovati nepredviđene probleme koje treba odmah riješiti.

- Nemate pojma kako ćete da riješite te probleme.

Tada se trudite da ostanete pribrani pod pritiskom. Ključno je da održite sposobnost da kritički razmišljate o kodu u trenutku kada je potrebno da se nešto hitno uradi. Pribranost u trenucima krize jeste karakteristika programera koji su sposobni za velike stvari.

Naučite da na pravi način tražite pomoć i pomoći ćete sebi

Evo kako da zatražite pomoć kada ne možete da riješite neki problem ili se zaglavite u kodu:

- Komunicirajte otvoreno i razgovarajte o problemu sa kojim se suočavate. 

- Objasnite tačno kako problem izgleda i šta remeti.

- Objasnite sve detalje o problemu i zašto se problem desio.

- Prođite kroz to zašto smatrate da je takvo ponašanje iznenađujuće.

Čin komuniciranja i dijeljenja detalja o problemu često će vam pomoći da i sami otkrijete stvarni uzrok problema. Većina programera doživjela je situaciju u kojoj objašnjavaju sve relevantne detalje svog problema i onda i sami pronađu odgovor u tom procesu. 

Mikroodluke su često važne

Računarski program koji pišete može da ima desetine, ako ne i stotine imena varijabli i imena metoda. Poslije izvjesnog vremena teško je snaći se u tolikom obilju. Zato će se dobri programeri uvijek baviti malim, naizgled nebitnim stvarima, kao što je imenovanje elemenata u sopstvenim kodovima promišljenim, opisnim imenima.  

Ako ste odlučili da naučite da programirate u ovoj godini, dobra vijest je da to možete da postignete bez mnogo godina truda i posvećenosti. Bez obzira na vaša prethodna znanja i bez obzira na to želite li da učite dok i dalje radite neki drugi posao, ili ćete sve svoje vrijeme da posvetite obrazovanju, danas kod nas postoje edukativni programi prilagođeni svakom polazniku. Imajte na umu da je za edukaciju potrebno najmanje 12 mjeseci i da kratki kursevi ne mogu da vam obezbijede znanja koja su potrebna da biste se uspješno bavili programiranjem.

Više o certifikovanim jednogodišnjim obukama možete da saznate na ovom linku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.