Snimak s Marsa kao nikada do sada: Rover Curiosity snimio nevjerovatnu panoramu, sve nepoznato ljudskim očima

Autor: avaz.ba
02.02.2018 13:31
A
A
A

Novoobjavljena snimka Marsa otkriva teren jednog od naših najbližih svemirskih komšija, koji je dom istraživačkom vozilu Curiosity još od kada je sletilo u Krater Gale 2012. godine, piše Daily Mail.

Mars poput Zemlje

Jedna od kamera snimila je 16 pojedinačnih prizora koji pokazuju različite tačke njegovog putovanja, viđenih s vrha Grebena Vere Rubin, a koje su zatim spojene zajedno u jedan impozantan snimak.

Zahvaljujući zgodnim vizuelnim efektima koji daju plavkastu nijansu, a ne karakteristično hrđavo crvenu koja se obično povezuje s Marsom, prizor djeluje neobično poznato očima Zemljana.

Ovu panoramu objavio je NASA-in Laboratorij za mlazni pogon (JPL) iz Pasadene, a na njoj se vidi prikaz roverovog puta uz vanjski rub kratera, iako su sve fotografije od kojih je načinjen snimak nastale 25. oktobra 2017. 

Nastao na visini od 327 metara, snimak prikazuje krater, koji je star između 3,5 i 3,8 milijardi godina i veličine je 154 kilometra u promjeru. Većinu obzora čini sjeverni rub kratera, oko dva kilometra iznad rovera. Zbog nevjerovatno rijetke atmosfere, na snimci se u pozadini može vidjeti i planina udaljena preko 80 kilometara.

Osim što je spojila snimke zajedno u jednu, NASA je i prilagodila količinu bijele boje tako da boja stjenovitih kosina i ravnih površina u unutrašnjosti kratera izgleda kako bi izgledala pod dnevnim svjetlom na Zemlji. 

Prikaz cijele dosadašnje misije

Svjetlost je filtrirana kako bi snimak izgledao kao da je nastao za danjeg svjetla na Zemlji, a sve to kako bi se geolozima pomoglo da lakše razabiru o kakvim se vrstama terena radi.

- Iako se Curiosity neumorno penje već pet godina, ovo je prvi put da smo mogli pogledati unatrag i vidjeti cijelu misiju kako se prostire pod nama - naveo je u pisanoj izjavi naučnik koji učestvuje u projektu Ashwin Vasavada. 

- S našeg položaja, na Grebenu Vere rubin širi se ogromna ravnica dna kratera sve do spektakularnog planinskog lanca koji čini sjeverni rub kratera.