NAUKA

Hoking u svom posljednjem radu iznio predviđanje o kraju svemira

Net

19.3.2018

Dvije sedmice prije smrti, slavni britanski teorijski fizičar Stiven Hoking (Stephen Hawking), koji je preminuo prošle sedmice, u svome posljednjem naučnom radu predvidio je da će svemir na kraju nestati kada zvijezde ostanu bez energije, ali i nagovijestio otkriće drugih svemira.

Hoking je svoj posljednji rad dovršio na samrtnoj postelji, kazao je koautor istraživanja. prof. Tomas Hertoga (Thomas) sa univerziteta Lueven u Belgiji, piše "The Sunday Times". 

Hoking i Hertog u tom su radu pokušali utvrditi što bi bilo potrebno za svemirsku sondu u stilu Star Treka, koja bi prikupila dokaze za teoriju o postojanju više, a ne samo jednog svemira. Da su takvi dokazi pronađeni za njegovog života, tada bi on sigurno zaslužio Nobelovu nagradu za kojom je toliko žudio, ali koja se ne dodjeljuje posthumno.

To je bio Stiven. Bez straha ide tamo gdje se ni u ‘Zvjezdanim stazama’ ne bi usudili - slikovito je objasnio Hertog. 

U tom radu Hoking se u saradnji s Hertogom hvata u koštac s problemom koji ga je mučio još od njegove teorije “bez granica” koju je 1983. godine osmislio sa Džejms Hartlom (James Hartle).

Prema toj teoriji, Zemlja je nastala tokom Velikog praska. No i u toj teoriji Hoking je predvidio mogućnost postojanja višestrukih svemira, odnosno niza drugih velikih praskova koji su ih stvorili.

U svom zadnjem naučnom članku Hoking je, osim mogućnosti pronalaska drugih svemira pomoću sondi na svemirskom brodu, iznio i predviđanje da će naš svemir na kraju nestati kada zvijezde ostanu bez energije. 

Hokingove ideje nailaze na podijeljene stavove među kozmolozima. Primjerice, prof. Nejl Turkom (Neil), direktor Kanadskog instituta za perimetriju i dobar Hokingov prijatelj, koji se nije slagao s njegovim teorijama, o ovoj je kazao da ga je zbunila svojom zanimljivošću.

Drugi su naučnici rekli da Hokingov rad može predstavljati proboj koji je potreban kozmologiji, naročito stoga što bi to bila prva takva teorija koja bi se mogla eksperimentalno provjeriti, prenosi Net.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.