TEHNOLOGIJA

Kapsula za dostojanstvenu smrt: Pritisneš dugme i azot te ubije

24sata.hr

17.4.2018

Na sajmu pogrebne opreme u Amsterdamu prošle sedmice izložena je kapsula za dostojanstvenu smrt. Stroj koji pomalo podsjeća na svemirsku letjelicu, a ustvari je uređaj za eutanaziju naziva se "Sarco", skraćeno od sarkofag.

Na sajmu je izložen prototip, a prva potpuno funkcionalna kapsula trebala bi biti izrađena do kraja godine. Nakon toga, nacrt kapsule bit će stavljen online kao open source dokument dostupan svima, piše "Guardian". 

-To znači da svatko ko želi sagraditi svoju kapsulu može preuzeti nacrte i 3D printerom napraviti vlastitu kapsulu, objasnio je tvorac kapsule Filip Ničke (Phillip Nitschke).

Korištenje kapsule krajnje je jednostavno.

- Osoba koja želi umrijeti pritisne dugme i kapsula se ispuni azotom. Prvo će osjetiti laganu vrtoglavicu, no ubrzo će izgubiti svijest i umrijeti - rekao je Ničke za AFP. 

Njen tvorac sebe opisuje kao aktivistu za dobrovoljnu eutanaziju i racionalno samoubistvo, nazivajući ova dva pojma temeljnim ljudskim pravima. Na sajmu u Amsterdamu ponudio je posjetiteljima da čin dobrovoljne eutanazije isprobaju pomoću VR tehnologije, piše Cnet. 

- Vjerujem da je pravo izbora kada ćemo umrijeti fundamentalno ljudsko pravo. To nije tek medicinska privilegija za teško bolesne ljude. Ako ste dobili dragocjeni dar života, morali biste moći odlučiti kada ćete se toga dara odreći - objasnio je.

U pogledu kontroverzi i pravnih sporova oko samoubistva, Ničke je istaknuo da u mnogim zemljama samoubojstvo nije protuzakonito, nego je protuzakonito pomagati nekom da počini samoubojstvo. Na ovaj način, osoba samo stisne gumb... bolje to nego da stane ispred vlaka - zaključuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.