"RAZBIJA" IPHONE

Policajci širom svijeta poludjeli za ovom aplikacijom

Mashable

17.4.2018

Zaštita podataka jedan je od glavnih razloga zašto zaključavamo sve svoje pametne uređaje, posebno mobitele.

Ti su podaci posebno vrijedni, posebno policiji. Iako ih u tome pokušavaju spriječiti razne agencije, policija je, čini se, uspjela ostvariti svoju dugogodišnju želju i dobila je aplikaciju za otključavanje pametnih uređaja.

Tajanstveni američki startup ''Grayshift'', u čijem timu je, navodno, i bivši zaposlenik ''Applea'' zadužen za sigurnost, policiji nudi GrayKey - ključ za otključavanje iPhonea, piše ''Mashable''.

Kako piše ''Forbes'', ''Grayshift'' tvrdi da uređaj radi samo sa iOS 10 i 11, dok se razvoj kompatibilnost sa iOS 9 očekuje u budućnosti. Aplikacija se može koristiti za uređaje od iPhonea X do 6, kao i na različitim vrstama iPada.

Postoje dvije varijante GrayKeya - verzija od 15.000 dolara za koju je potrebna veza na internet i omogućuje aktivno korištenje za 300 korisnika. Za 30.000 dolara može se kupiti bolja verzija koja funkcionira i bez veze na internet, a i omogućuje puno veći broj otključavanja.

Proces otključavanja traje od dva sata do tri dana, ovisno o dužini lozinke. Kada je lozinka otkrivena, pojavljuje se na tamnom ekranu, a svi podaci s iPhonea spremaju se u GrayKey u trenutku otključavanja uređaja.

Jednostavno osmislite ''neprobojnu'' lozinku Aplikaciju već sada koristi policija u Marilendu i Indijani, a stižu najave kako će ju kupiti i policija u Majamiju.

Potrebu za aplikacijom pokazala je i tajna služba, a zainteresirane su i druge državne službe, poput odjela za drogu i Stejt departmenta. Njihova velika konkurencija je izraelska firma ''Cellebrite'', koja otključavanje iPhonea naplaćuje po 5.000 dolara.

Koliko god ova aplikacija može dobro poslužiti u rješavanju nekih slučajeva ili pronalasku telefona, može biti i jako opasna, posebno ako završi u krivim rukama. Posebno ako su te ruke lopova ili kriminalaca.

Uspješnost ove aplikacije ovisi o mogućnosti pametnih telefona da osiguraju svoje podatke, i njihovih proizvođača da poboljšaju sigurnost uređaja. Tako da se čini kako će se borba za prevlast na relaciji ''Apple'' i policija nastaviti i dalje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.