BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

U petak štrajk upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama

Piše: Al.B.

9.10.2017

Zdravstveni radnici u BPK Goražde u petak će organizirati polusatni štrajk upozorenja, koji će se održati u Kantonalnoj bolnici i Domovima zdravlja „Isak Samokovlija“ u Goraždu, Ustikolina i Prača.

Štrajk će biti održan u vrijeme pauze između 10 i 10.30 sati, tako da pacijenti neće ispaštati.

- Razlog je neimplementiranje granskog Kolektivnog ugovora kojeg smo potpisali prije sedam mjeseci. Ovaj Sindikat je imao  mnogo strpljenja i razumijevanja prema Vladi BPK, smanjio potraživanja koja su zagarantovana kolektivnim ugovorom na nivou FBiH, ali bez obzira na sve Vlada još uvijek nije uspjela da taj sporazum primijeni, pa je naše strpljenje na izmaku - kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu BPK Emir Baščelija.

On dodaje da je sa prethodnim ministrom zdravstva  nađeno i kompromisno rješenje, ali da je aktuelna ministrica potpuno zapostavila zdravstvene radnike i da Vlada na sve načine pokušava izbjeći obaveze iz potpisanog sporazuma.

- Snalaze se na razne načine, tako da pravilnici u ustanovama još nisu usvojeni. Čekajući na to, mi smo došli do saznanja da Vlada želi izigrati Sindikat, pa su poslodavcima naložili da smanje koeficijente, tako da se slučajno ne izdvoji koji dinar više, a u nekim kombinacijama bi plate bile i manje - ističe Baščelija.

Osim dodatnog vremena Kantonalnom ministarstvu zdravstva da nađe rješenje, polusatnim štrajkom upozorenja zdravstveni radnici iz BPK istovremeno će iskazati i solidarnost i pružiti podršku kolegama u Sarajevu i Zenici koji će 13., odnosno 17. oktobra stupiti u generalni štrajk.

Ako se u narednih nekoliko dana ne primijeni sporazum, potpisan u februaru, generalni štrajk neizbježan je i u BPK Goražde.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.