BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Štrajk upozorenja zdravstvenih radnika u BPK Goražde: Sporazum sa Vladom ni nakon osam mjeseci nije proveden

Piše: Al.B.

13.10.2017

Polusatnim štrajkom upozorenja uposleni u zdravstvu BPK Goražde dali su dodatno vrijeme Vladi BPK da primijeni granski kolektivni ugovor sa pripadajućim aneksom, potpisan još u februaru ove godine. 

Novi generalni štrajk nije isključen, kažu u Sindikatu, jer zdravstveni radnici u ovom Kantonu već su odstupili od prava koja im garantira kolektivni ugovor na nivou FBiH. 

– Naše zahtjeve prilagodili smo situaciji u ovom Kantonu. To znači da naša satnica neće biti 2.35 nego 2.31 KM, da radno vrijeme ne bude 40 već 37.5 sati sedmično i da se noćni rad ne plaća 50 posto, kako stoji u granskom kolektivnom ugovoru, nego 30 posto. Nažalost i uz takvo popuštanje od strane Sindikata taj granski kolektivni ugovor nikada nije implementiran, a prošlo je osam mjeseci – kazao nam je Emir Baščelija, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu BPK Goražde.   

Dogovor sa Vladom BPK postignut je početkom februara, nakon generalnog štrajka, koji ni sada nije isključen, ako izostane reakcija Vlade i Ministarstva zdravstva BPK. 

– Imamo najave da bi već danas, eventualno u ponedjeljak, trebali imati sastanak na kojem bismo riješili ove probleme i krenuli u usvajanje pravilnika o radu u zdravstvenim ustanovama, jer oni koji su trenutno ponuđeni nemaju saglasnost Sindikata. Generalni štrajk nije isključen, ali se nadam da neće doći do njega – dodaje Baščelija.

Zdravstveni radnici iz Goražda, te Općina Pale u FBiH i Foča u FBiH, uputili su podršku zahtjevima svojih kolega iz Sarajeva iz Zenice koji su također prinuđeni da se štrajkovima bore za svoja prava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.