BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Uručeni ključevi stanova za devet porodica

Piše: Al.B.

31.10.2017

Devet porodica dobilo je ključeve stanova u novoj zgradi koja je, u okviru Regionalnog stambenog programa, izgrađena u Ustikolini, a čija je izgradnja koštala oko pola miliona KM. Među korisnicima je i Izeta Karadža iz Fočanske Jabuke, koja je od 1998. godine živjela u montažnom objektu, u veoma teškim uvjetima.

– Živjela sam u kući koja nije bila uslovna. Kad bi puhao jači vjetar, morali smo bježati iz nje. U novom stanu živjet ću sa sestrom Nurkom, koja je u ratu izgubila jedno dijete – kaže Izeta. Meho Ćurović živio je u kontejneru, tako da je sa novim stanom, te motornom pilom koju je tražio, njegov život sada puno drugačiji.

Načelnik Općine Foča u FBiH Zijad Kunovac dodaje kako su korisnici dobili i ekonomsku podršku, u vidu stipendija za djecu, posao, opremu potrebnu za samozapošljavanje. Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Semiha Borovac, kazala je da su do sada izgrađene 394 stambene jedinice, do kraja godine još 261, a naredne godine 998 stambenih jedinica.

– Pored obaveze izgradnje stambenih jedinica posebno cijenim činjenicu da smo svi uvidjeli presudan značaj osiguranja mjera održivosti povratka, jer osiguranje samo krova nad glavom nije dovoljno za uspješan povratak – istakla je Borovac.

– Vidimo da je provedba ovog programa trajala jako dugo, ali važno je da se nikada nije izgubio iz vida osnovni cilj – rješavanje stambenog pitanja za najugroženije kategorije stanovništva. Općinske vlasti trebaju osigurati da se povratnici u njihovim zajednicama osjećaju zaštićeno i dobrodošlo – poručio je Brus Berton, šef Misije OSCE-a u BiH. 

Šef političkog i ekonomskog sektora Delegacije EU u BiH, Jan Šnajdauf, istakao je da je, pored podrške BiH u njenim naporima za ulazak u EU, veoma važna i pomoć stanovništvu ove zemlje.

Glavni donator Regionalnog stambenog programa je EU, ali i Vlade SAD, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja.

Podršku programu daju UNHCR i OSCE. Zgrada u Ustikolini izgrađena je u okviru potprojekta BH3, kroz koji je oko 34 miliona KM namijenjeno izgradnji 24 zgrade širom BiH za smještaj oko 512 interno raseljenih i porodica koje su iz Hrvatske izbjegle u BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.