BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Zdravstveni radnici oštro se usprotivili prijedlozima: Diskriminacija je da ljekari imaju 10 puta više plaće od sestara

Sa sjednice sindikata na otvorenom: Traže linearno povećanje

Piše: A. BAJRAMOVIĆ

19.12.2017

Nezavisni strukovni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu BPK Goražde oštro se usprotivio prijedlozima po kojima bi povećanje plaća ljekarima, koje zastupa Sindikat doktora medicine i stomatologije, bilo deset puta veće u odnosu na plaće medicinskih sestara i ostalih uposlenika.

Ishod pregovora 

S vanredne sjednice na otvorenom, kojoj su prisustvovali i predstavnici pojedinih udruženja i jedan broj građana, najavljena je borba protiv ovakvog oblika diskriminacije.

- Tražimo povećanje plaća i za ljekare, ali mislimo da je taj odnos povećanja neprimjeren. Ne možemo dozvoliti takav način diskriminacije u zdravstvu, jer ljekari su već svojim koeficijentima odvojeni u odnosu na ostale uposlene. Smatramo da satnica od 2,31 KM može zadovoljiti potrebe svih - kazao nam je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu Emir Baščelija.

Dodaje da štrajk neće biti prekinut bez obzira na ishod pregovora Vlade i Sindikata doktora, a u slučaju potpisivanja diskriminatornog sporazuma, ranijim zahtjevima će dodati i novi - da svim uposlenima u zdravstvu i koeficijenti za obračun plaća budu linearno povećani.

Udruženje veterana rata podržava zahtjeve oba sindikata, ali predsjednik Abduselam Sijerčić kaže da je nekorektno od Vlade i Sindikata doktora da jednostrano primijene kolektivni ugovor.

- Podjednak doprinos su dali i ljekari i medicinsko osoblje i u tom smislu i podržavamo njihove zahtjeve - dodaje Sijerčić.

Nije pošteno

Zaim Žuga, predstavnik Udruženja organizatora otpora, bivši je svjetski prvak u radioamaterizmu i dobitnik Zlatne plakete Goražda, a i sam je pacijent KB Goražde.

- Nije pošteno od Vlade ovo što radi s ovim ljudima, i nama, pacijentima koji 40 i nešto dana ne mogu dobiti uputnicu. Ne mogu u Tuzlu i Sarajevo na kontrolu i ne znam čime sam ja to zaslužio - kaže Žuga.

Stav premijera: Ucijenjeni su i Vlada i građani  

Premijer BPK Goražde Emir Oković kaže da su, prema zahtjevima ljekara, njihove plaće trebale biti veće i do 700 KM.

- Imamo situaciju u kojoj su ucijenjeni i Vlada i građani da svi štrajkuju i traže nešto čega nema. Traže se standardi kao u drugim, razvijenijim sredinama, a sredstava u tom obimu nema - ističe Oković.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.