BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Hitno usvojiti već dogovoreni kolektivni ugovor sa ljekarima u BPK

Fena

21.12.2017

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine najavio je danas da će preduzeti sve mjere da dodatno uvjeri vladu Bosansko-podrinjskog Kantona (BPK), koja pod hitno treba da usvoji preliminarno dogovoren kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije.

- U slučaju da se do kraja sedmice to ne desi, već početkom naredne sedmice ćemo organizirati proteste naših članova ispred vlade BPK, koji će biti praćeni štrajkom solidarnosti u cijeloj FBiH. Učešće u protestima bi uzeli članovi sindikata i iz drugih kantona - navodi se u saopćenju.

Kažu da već od petka, u vrijeme pauze, počinje polusatni štrajk solidarnosti s kolegama u Goraždu.

- Federalni sindikat će u potpunosti materijalno i finansijski zbrinuti sve naše članove u BPK, koliko god to bude trebalo, ako dođe do prekida radnog odnosa, na način da će ukupna primanja biti u cijelosti nadoknađena. Vjerujemo da će Vlada i premijer BPK pokazati zrelost i u naredna dva dana usvojiti već dogovoreni kolektivni ugovor za doktore. U suprotnom bi odlazak ljekara iz Goražda mogao imati nesagledive posljedice za zdravstvo u možda najosjetljivijem kantonu u FBiH. Očekujemo podršku svih relevantnih institucija i pojedinaca u Goraždu, kako bi se spasio zdravstveni sistem dok još nije kasno. Vjerujemo da narod BPK zaslužuje da ima zdravstvenu zaštitu kao i u svim drugim kantonima, a doktori poziciju koju zaslužuju - stoji u saopćenju.

 Kako podsjećaju, već 47 dana se održava štrajk Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK u toku kojeg se intenzivno pokušava naći rješenje koje bi zadovoljilo obje strane.

- Sindikat doktora je na sve načine pokušao da dođe do kompromisnog prijedloga. Upravo takav prijedlog smo mislili da je dogovoren na zadnjem sastanku sa predstavnicima Vlade BPK, predvođenu premijerom BPK, resornom ministricom, uz prisustvo ministra finansija, sekretara vlade i direktora ZZO BPK, koji je održan 14. decembra u prostorijama Vlade BPK. I pored toga što smo bili uvjereni da će dogovor rezultirati usvajanjem kolektivnog ugovora na prvoj sjednici Vlade BPK, do toga nije došlo. Strpljenju naših članova je došao kraj, i kao što vidimo, prinuđeni smo da preduzmemo krajnje mjere u pokušaju da zaštitimo naše, ali i dostojanstvo naše struke, što podrazumijeva kolektivni otkaz doktora BPK - navedeno je u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.