BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Skupština BPK Goražde pozvala Sindikate da prekinu štrajk

Al. B.

22.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Problemi u zdravstvu bili su samo povod previranjima unutar skupštinske većine BPK Goražde, koja su ublažena u posljednji tren, pa je sedam poslanika iz manjih, stranaka partnera SDA, bez osigurane većine za tu ideju, odustalo od smjene premijera Emira Okovića (SDA).

Međutim, na vanrednoj sjednici Skupštine BPK, koju su sami inicirali, pojavili su se bez konkretnog prijedloga i radnih materijala, predloživši da se raspravlja o „primjeni novog radnog zakonodavstva u BPK Goražde“.

Nakon primjedbi da je ovakav pristup neozbiljan i da je tema previše široka, te nakon tri i po sata potrošena na diskusiju o dnevnom redu i pauze, oni su došli s novim prijedlogom i tražili „razmatranje problema u zdravstvu i ostalim ustanovama“!?

Brazde i oplaze

- Imali smo probleme. Malo se je izašlo iz brazde, počele su se praviti određene oplaze, i da bi to vratli nazad, da ponovo preoremo ja sam jedan od inicijatora da se sazove ova vanredna sjednica, da se razmotri problem zdravstva, zdravstvenih radnika, načina štrajka i problemi koji će uslijediti iza ovoga štrajka. To su policija, prosvjeta i javna uprava – pojasnio je novinarima poslanik Rasim Mujagić, jedan od inicijatora zakazivanja vanredne sjednice.  

Diskusije su bile ozbiljnije od obrazloženja prijedloga, koje je uključivalo „brazde, oplaze i oranje“. Čule su se kritike na račun Vlade koja je dopustila da štrajk traje 47 dana i da se sporazum sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika uposlenih u zdravstvu ne implementira već deset mjeseci, ali i na račun ljekara, njihovog odnosa prema pacijentima, radu u privatnoj praksi i greškama u liječenju.

Pojedini poslanici nisu tužni zbog otkaza jednog broja ljekara, navodeći da već duže vrijeme pacijenti iz Goražda pomoć traže i u ustanovama u Foči ili Sarajevu. Na ove tvrdnje odgovorio je direktor KB Goražde Muedin Silajdžić koji je izrazio nezadovoljstvo odnosom poslanika prema situaciji u kojoj pacijentima za nekoliko dana neće imati ko dati anesteziju, operirati ih ili im pružiti drugu vrstu specijalističke usluge.

Poslanike koji su ljekarima poručili da mogu ići ako žele, a da će oni angažirati druge, Silajdžić je educirao da doktori specijalisti nisu jabuke koje se sa grane mogu ubrati, a onima koji su ocijenjivali kvalitet rada ljekara odgovorio da za to nisu kompetentni.

Zdravstveni sistem pred kolapsom

Edita Velić iz DF-a i njene kolege iz opozicionih stranaka insistirali su na ustavnoj obavezi BPK da građanima osiguraju pravo na liječenje, te na odgovorima zašto je aktuelna vlast zdravstveni sistem dovela pred kolaps.

Nizom diskusija Nihad Ćulov iz SBB-a pozivao je poslanike da budu spona između Vlade i Sindikata, te da ne dozvole da Goražde ostane bez ljekara i dođe u situaciju zbog koje bi ispaštali uglavnom građani.

Iz zaključaka treba izdvojiti tek poziv sindikatima da zamrznu štrajk, jer je većina odluka na kraju zasjedanja Skupštine trebala biti realizirana u proteklih 47 dana štrajka.

Suad Došlo iz SDP-a je insistirao da Vlada do 25. decembra dostavi plan rješavanja spora sa Sindikatima zdravstvenih radnika, ali i ostalih budžetskih korisnika, jer je tokom sjednice dobio podatak da će za primjenu kolektivnog ugovora u oblasti obrazovanja biti potrebno oko 300.000 KM. Skupština je prihvatila ovaj zaključak.

Prijedlozi Nihada Ćulova (SBB) da Vlada, na rok od tri mjeseca, potpiše privremeni kolektivni ugovor sa sindikatima zdravstvenih radnika, te da formira ekspertni tim koji će u roku od 15 dana usvojiti plan smanjenja troškova, povećanja prihoda i kvaliteta usluga u zdravstvu, nisu dobili podršku većine.

Prihvaćen je njegov prijedlog da zdravstveni radnici zamrznu štrajk na 15 dana, nakon čega bi se trebali izjasniti o planu ekspertnog tima (iako poslanici većinom glasova prethodno nisu prihvatili njegovo formiranje!?).  

Zatražena pomoć Vlade FBiH

Usvojen je zaključak Senada Čelja (SBiH) da se usklađivanje plaća svih radnika u zdravstvu vrši linearno i u istom procentu za sve kategorije radnika, te da Vlada i Zavod zdravstvenog osiguranja BPK razmotre koji iznos sredstava mogu izdvojiti za te svrhe, a da ne ugroze funkcioniranje sistema.

Prihvaćen je i poziv poslanika Čelja da oba Sindikata u zdravstvu bez odlaganja prekinu štrajk, kako bi se izbjegle eventualne štetne posljedice po građane BPK, te zaključci da Vlada BPK formira komisiju koja treba razmotriti mogućnosti za usklađivanje plaća i u obrazovanju, policiji i javnoj upravi u skladu sa mogućnostima i da eventualna povećanja primanja svih uposlenih u javnom sektoru.

Usvojen je i zaključak kojim se od Vlade FBiH traži da u budžetu za 2018. godinu osigura sredstva za ostvarivanje minimalnih potreba utvrđenih zakonima FBiH u BPK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.