BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Balijagić: Neka nam i građani kažu „Allahimanet“ i mi u petak sa koferima idemo u Sarajevo

Piše: Al.B

26.12.2017

Većina doktora u zdravstvenim ustanovama u BPK neće doći na posao, pa je neizvjesno kome će se građani obraćati za medicinsku pomoć. Kako bi pokušali pronaći rješenje, u Goraždu je boravila delegacija Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH koja se, zajedno sa kolegama iz BPK, sastala sa kantonalnim zvaničnicima. 

Predsjednik Sindikata Rifat Riad Zajid kaže da je prije dvije sedmice postignut dogovor sa premijerom (Emirom, op.a) Okovićem i ministrima zdravstva i finansija, te direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja. 

- Imali smo riječ tih ljudi, a riječ je nekad važnija od bilo čega na svijetu. Dvanaest dana poslije, mi u Goraždu imamo užasnu situaciju da su doktori podnijeli otkaze. To su ljudi koji su se borili za ovaj grad, krvarili ovdje i oni zaslužuju bar zrno podrške – ističe Zajid. 

Predsjednik Sindikata doktora BPK Fahrudin Balijagić navodi kako je 50 doktora dalo zakletvu da u petak neće doći na posao. Istupe pojedinih poslanika na vanrednoj sjednici Skupštine, prije nekoliko dana, on je ocijenio sramotnim.

– Da su doktori najveći ratni zločinci ono je sramota. Neka se upitaju svi oni kako se mi osjećamo i mogu li nam u oči pogledati. Nas je 4.000 u cijeloj FBiH. Mi nismo sami i branimo naše dostojanstvo, naš ponos, naše porodice i djecu, branimo naše diplome i naše pacijente. Gdje su ti Goraždani!? Kao ona većina u Skupštini što je rekla „Allahimanet“, neka nam to kažu i građani i mi u petak sa koferima idemo u Sarajevo – kaže Balijagić.

"Vlada je pokušala naći rješenje dogovorom sa jednim, ali da je to naišlo na revolt drugog sindikata u zdravstvu"

Ako doktori ne dođu na posao Oković kaže da je daljnja procedura u rukama direktora ustanova. 

- Mi imamo zahtjeve iz FBiH da standardi budu jednaki, a s druge strane sredstva koja bi nam to omogućila ne vidimo. Svaki kanton ima ustavnu nadležnost da finansira svoje javne službe a nivo raspoloživih sredstava je takav da su koeficijenti konstanta, a o osnovici možemo razgovarati. U ovom trenutku je to linearno povećanje satnice sa 2 na 2.11 KM za sve uposlene u zdravstvu. To je također nategnuto u smislu realizacije, ali mi moramo obezbijediti minimum radnog zakonodavstva koje je neko donio u FBIH – kaže Oković.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.