BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Sindikatu doktora upućen poziv da povuku otkaze i vrate se pregovorima

Al. B.

28.12.2017

Manje od 24 sata ostalo je do isteka otkaznog roka članovima Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK Goražde, koji su ustanovama u kojima rade prije šest dana dostavili zahtjeve za prekid njihovih ugovora o radu.

Nakon nekoliko sastanaka na kojima nije postignut dogovor, Vlada BPK Goražde jutros je održala vanrednu sjednicu sa koje je upućen poziv doktorima da povuku svoje zahtjeve.

- Vodeći se zaključcima Skupštine BPK i sastancima sa predstavnicima oba sindikata, kojima je Vlada dala ponudu koja se kretala u okviru zaključaka Skupštine, te vodeći računa o dobrobiti pacijenata sa područja BPK Goražde, s obzirom na svu ozbiljnost situacije, Vlada poziva doktore i stomatologe da povuku otkaze i prekinu štrajk, a da se socijalni dijalog nastavi. Smatramo da se u razgovorima mogu postići rješenja koja će zadovoljiti obje strane. Molimo da imate na umu ozbiljnost situacije, a posebno da vodite računa o dobrobiti pacijenata kao i cjelokupnog građanstva BPK Goražde i da ozbiljno razmotrite zaključke Skupštine, koji nas kao Vladu obavezuju, ali i ovaj poziv Vlade - kazala je ministrica zdravstva BPK Goražde Sabira Bešlija, prenoseći zaključke sa jutrošnje sjednice. 

Tokom posljednjeg sastanka sa predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK i Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK, Vlada je predložila povećanje satnice rada sa 2 na 2.11 KM kao i postepeno povećanje koeficijenata za sedam posto.

Očekuju se odgovori sindikata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.