BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Preminuo Jusuf Hubjer: Odlazak direktora iz Goražda kojem su radnici bili na prvom mjestu

Al. B.

24.1.2018

U Goraždu je preminuo Jusuf Hubjer u 73. godini života, dugogodišnji direktor kompanije „Ginex“ i čovjek koji je među najzaslužnijima za poslijeratni razvoj namjenske industrije u ovom gradu.

U nekadašnjem preduzeću „Pobjeda“, na poziciji tehnologa za eksplozive, radio je od 1971. godine, a agresiju na BiH dočekao je na dužnosti zamjenika generalnog direktora. Hubjer je od 1998. godine, od osnivanja „Ginexa“ kao jedne od firmi nastalih podjelom nekadašnje „Pobjede“, obavljao dužnost direktora. Obavljao je i dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva Skupštine Grupacije namjenske industrije pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, člana Upravnog odbora Privredne komore FBiH.

Dobitnik je „Zlatne plakete“ Općine Goražde, „Zlatnog globusa“ i „Plakete za životno djelo“ Agencije za izbor najboljih privrednika u BiH, 2013. godine proglašen je najboljim menadžerom u BiH, a godinu kasnije i menadžerom decenije u jugoistočnoj i srednjoj Evropi. Niz priznanja dobila je i firma na čijem je čelu bio, a koju je podigao iz ratnih ruševina i, do odlaska u penziju krajem 2014. godine, pretvorio u okosnicu razvoja ovog kraja sa više od 500 uposlenih i izvozom u više od 40 država.

Hubjer će  ostati posebno upamćen zbog brige o radnicima za koje je uvijek tvrdio da stoje iza svih uspjeha koje je „Ginex“ postigao, ali i po tome što je i kao direktor znao sjesti za mašinu i mlađe radnike učiti poslu.

Komemorativna sjednica povodom smrti Jusufa Hubjera bit će održana sutra u 11 sati u Velikoj sali Centra za kulturu u Goraždu, a dženaza će se klanjati na mjesnom mezarju u Hubjerima u 13 sati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.