BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Goražde: KO SDA smijenjen zbog nerada, nejedinstva i nepoštivanja odluka

Al. B.

22.2.2018

Unutarstranački zemljotres s epicentrom u Tuzli, osjetio se i u BPK Goražde gdje je smijenjena Kantonalna organizacija SDA, na čelu s Mustafom Kurtovićem, a imenovano povjereništvo kojeg predvodi Mirsad Žuga.

Povjereništvo ostaje aktivno u narednih godinu dana i do tada treba provesti izbore u KO SDA.

– Postojala su određena pisma dosadašnjih članova KO prema Predsjedništvu SDA da organi stranke nisu djelovali u dužem periodu. Vjerovatno se to odnosi na rijetko sastajanje Kantonalne organizacije, nepoštivanje nekih odluka, nejedinstvo u provođenju odluka koje su se donosile – kazao je Žuga, komentirajući razloge za smjenu KO SDA.

Kurtoviću, koji je inače jedan od osnivača SDA na ovom području, "vrata su uvijek otvorena", zaključeno je na sjednici Povjereništva.

- Mi ne želimo ni prema kome, ako želi da radi u interesu države i stranke, izricati bilo kakve sankcije, sad zasad – dodaje Žuga.

Povjereništvo je na prvoj sjednici dalo podršku Vladi BPK koja funkcionira uz dosta problema u odnosima koalicionih partnera – SDA i manjih stranaka u Skupštini BPK.

– Podržavamo rad Vlade. U vremenu pred izbore nije dobro raditi bilo kakve turbulencije. U tom smislu se Vlada treba stabilizirati i nastaviti sarađivati sa sadašnjim koalicionim partnerima, ali ako se pojavi potreba mi smo spremni da djelujemo i poduzmemo neke druge korake – ističe Žuga.

Premijer BPK Emir Oković, član Povjereništva SDA, potvrdio je da partneri u vlasti imaju određene probleme. U javnosti se špekulira da se ni Vlada BPK određeno vrijeme nije sastajala zbog sukoba i ucjena oko upošljavanja u javnim institucijama.

- Činjenica je da postoji realna potreba za određenim zapošljavanjima, gdje je opredjeljenje Vlade da kad imamo odliv kroz penzionisanje popunimo radna mjesta. Javni sektor uvijek ima određenu dozu pritiska u smislu pojedinih zapošljavanja, jer imamo najveći problem sa VSS, sistem obrazovanja proizvodi veliki broj kadrova, a s druge strane BPK ima svoje finansijske probleme koji ne mogu udovoljiti svim zahtjevima. To u pojedinim momentima može izazvati raspravu – kazao je Oković.

Bivši predsjednik Kantonalnog odbora SDA Mustafa Kurtović potvrdio je da nastavlja rad u Klubovima poslanika SDA u Skupštini BPK i Domu naroda Parlamenta FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.