BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

"Dan kada smo prvi put kazali: Da, to je moja zemlja"

Al. B.

1.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Foto: A. Bajramović

Centralna manifestacija kojom se u BPK obilježava 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, započela je polaganjem cvijeća na spomen obilježje „Goražde – grad heroj svojim braniocima“.

Bukete cvijeća položili su predstavnici boračkih udruženja, kantonalne i općinskih vlasti, Saveza za bolju budućnost i Patriotskog pokreta Goražde.

Počast poginulim braniteljima BiH odata je i na šehidskom i partizanskom groblju Kolijevke, a cvijeće je položeno i na spomen obilježje djeci Goražda ubijenoj tokom opsade od 1992. do 1995. godine.

Sjećanja na dan referenduma za suverenu, cjelovitu, multietničku i nedjeljivu BiH, kod mnogih Goraždana još uvijek su živa.

– To je najznačajniji datum nakon razlaza bivših jugoslovenskih republika. Bosanci, patriote su glasali, osim jednog dijela Srba koji su bili privrženi Srbiji i smatrali je svojom domovinom. Uslijedili su protesti, barikade, pa i rat. Ipak, BiH nije nastala tada, ona traje vijekovima i svi njeni građani, bez obzira na naciju i vjeru, trebaju je smatrati svojom zemljom – kaže Uzeir Živojević, član jednog od glasačkih odbora tokom referenduma o nezavisnosti.

Za Aliju Lapu Dan nezavisnosti je najradosniji praznik.

– Sjećam se dana glasanja, noći u kojoj smo čuvali glasačke kutije. Bili smo nekako nadahnuti, svečani, puni entuzijazma. Postojala je i doza opreza zato što su i tada postojali radikali koji je BiH ni dan danas ne doživljavaju kao svoju domovinu, ali po prvi put smo tada mogli da kažemo: Da, to je moja zemlja. Bosne je bilo hiljadama godina i ponosan sam što sam stanovnik ove zemlje, neko ko je glasao i ko se borio za BiH – ističe Lapo.

Dan nezavisnosti u BPK obilježava se i sportskim događajima, gostujućom izložbom iz Slovenije „Topot keltskih konja“ u Zavičajnom muzeju u Goraždu, izložbom radova kulturno – edukativnog centra „Gun – Gor“ i drugim sadržajima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.