BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Mladi Goraždani nani Nazi izmamili osmijeh

Al. B.

2.3.2018

Predstavnici grupe ljubitelja automobila "Team Goražde" posjetili su nanu Nazu Mrgudu u naselju Glamoč u Goraždu, te joj uručili pakete hrane i voća i skromnu novčanu pomoć koju su prikupili među svojim članovima.

Mlade Goraždane, koje povezuje ljubav prema putovanjima i druženjima, ali i želja da pomognu ljudima u nevolji, inspirirala je priča o starici u desetoj deceniji života, koja već godinama živi u devastiranoj kući bez krova, u sobi punoj vlage i sa skromnim mjesečnim primanjima.

– Počeli smo sa posjetom Osmanu Doli, demobilisanom borcu, a ove humane akcije želimo nastaviti - kaže Faris Smajović.

- Družimo se, putujemo, idemo stalno po nekim gradovima, ali ne možemo ostati slijepi na ovakve priče. Neki dan smo baš komentirali, da se od svakog zaposlenog samo po marka ostavlja na neki humanitarni račun dosta toga bi se moglo uraditi – dodaje Emir Begović, Farisov prijatelj iz "Teama Goražde". 

Po zvaničnim dokumentima, Naza Mrguda ima 92 godine, ali sama kaže da je blizu stote, jer su se u njenom djetinjstvu djeca naknadno upisivala u matične knjige.

Srce oslabilo, teško diše, a pogled joj svako malo ide ka staroj peći u kojoj se vatra ne gasi.

Od svojih 200 KM socijalne pomoći Naza prvo plati struju, da ne bi ostala u mraku, a onda prati koliko joj je ostalo drva jer zna da dugo ne bi živjela kada bi se vatra ugasila.

– Jedan traktor mi dovuk'o komšija. Dala mu 50 maraka, odgladovala ih ako mi vjeruješ. Ma samo da hoće toplije vrijeme, da mogu izaći do na među, a ovako se zatvori u ova četiri budžaka pa dan nikako da prođe – kaže Naza.

Starica rođena u Mrgudićima kod Ustiprače, koji su danas zarasli u korov i u kojima niko ne živi, ne želi smještaj u starački dom, ali svaki novi dan u sadašnjim uvjetima predstavlja opasnost po njen život.

- Iz dana u dan ova kuća, uništena u ratu, sve više se urušava. Kada se malo vrijeme popravi pokušat ćemo da spriječimo prokišnjavanje, da postavimo najlon, crijep ili nešto. Problem je što ova kuća nije nanina, nego boravi u njoj, pa bi tu morale institucije da pomognu, da riješe ovu situaciju – kaže Alen Selimović, predsjednik MZ Goražde 2.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.