GORAŽDE

Ljekarska komora BPK zatražila mjere zaštite zdravstvenih radnika

Al. B.

22.3.2018

Nakon fizičkog napada na uposlenike Kantonalne bolnice, Ljekarska komora BPK Goražde zatražila je postavljanje videonadzora, fizičko osiguranje ustanova i druge mjere kako bi se uposleni u zdravstvu osjećali sigurno.

Napad se desio 17. marta u holu Kantonalne bolnice, a prema informacijama MUP-a BPK Goražde, E. R i A. R iz Goražda uručeni su prekršajni nalozi.

Direktor bolnice i jedan od uposlenika zadobili su povrede u ustanovi u kojoj rade.

- Ovaj incident je još jedan u nizu napada na zdravstvene radnike, koji su se dešavali i ranije u vidu verbalnih nasrtaja, teških prijetnji i fizičkih napada.

- Nažalost, nije bilo odgovarajuće reakcije svih subjekata koji su trebali poduzeti mjere zaštite uposlenika u zdravstvu, pa se tako stvorio ambijent u kojem se zdravstvenim radnicima, na njihovim radnima mjestima, može prijetiti silom, a onda tu silu i demonstrirati – navode iz Ljekarske komore BPK.

Istovremeno je upućen i poziv svim uposlenicima u zdravstvu na korektan odnos prema svim pacijentima, u skladu s etičkim principima, a pacijentima na saradnju i razumijevanje.

Direktor bolnice, specijalista ginekologije i akušerstva Muedin Silajdžić nije želio iznositi više detalja o ovom događaju, navodeći da su sa svim detaljima upoznati nadležni organi i da očekuje da urade svoj dio posla.

Glavni kantonalni tužilac Mirsad Bilajac kazao nam je da je istraga o napadu na uposlenike bolnice u toku.

- Naložili smo provođenje istrage zbog nanošenja lakih tjelesnih povreda. Policija prikuplja dokaze i medicinsku dokumentaciju, uzima izjave oštećenih i svjedoka i očekujem izvještaj, nakon čega ću donijeti odluku o podizanju optužnice ili eventualnom vještačenju povreda. Prema prvim informacijama, radi se o lakim tjelesnim povredama – kazao nam je Bilajac.

Pojašnjava da aktuelni zakonski propisi ne poznaju razliku u pogledu mjesta izvršenja ovakvih djela, ali da činjenica da je napad počinjen na radnom mjestu u prostoru ustanove može utjecati na visinu kazne, koja za laku tjelesnu povredu iznosi do jedne godine zatvora.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.