BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Goražde: Ako se zemlja surva u korito potoka, doći će do poplave

Klizište u naselju Grabovik: Mještani sa strepnjom prate pomjeranje tla

A. BAJRAMOVIĆ

25.3.2018


Već nekoliko dana stanovnici naselja Grabovik zabrinuto prate pomjeranje velikog pojasa zemljišta, koje zajedno sa stablima klizi u korito Glamočkog potoka.

 Velika brzina

- Prije tri dana smo primijetili pukotine koje su se širile velikom brzinom. Došlo je do začepljenja kanalizacija, a, ako dođe do daljnjeg obrušavanja, bit će začepljeno i korito potoka i doći će i do poplave. Pokrenulo se i drveće koje može pasti na nečiju kući ili na nekoga od mještana - kaže Esad Vrnjak.

Osim padavina i površinskih voda, ovakvom stanju su doprinijela i oštećenja na vodovodnoj mreži. Sead Pjano pokazuje pukotine u objektima, potkopanu cestu u Graboviku, a već pet godina komunalno preduzeće upozorava da trebaju sanirati cjevovod. Vodu iz gradskog vodovoda Sead je kroz dvorište kuće proveo plastičnim cijevima.

- Išao sam i molio deset puta. Oni su zatvarali linije, nisu mogli da nađu kvar, pa su mi rekli da je to izvor, ali sam uradio čak i analizu vode koja je pokazala da se radi o vodi iz gradskog vodovoda. Usred ljeta ova voda teče, pukotine u objektima se šire, pucaju i betonski podzidi - kaže Sead.

Predsjednik MZ Goražde 2 Alen Selimović ističe da su se ovi problemi trebali izbjeći pravovremenim djelovanjem.

- Kad se snijeg naglo otopi, doći će do velike havarije - upozorava Selimović.

Pomoćnica gradonačelnika za civilnu zaštitu Samira Drakovac smatra da su uzrok pojavi novih klizišta poplave iz 2010. godine, kada je nabujali potok potkopao obale i ugrozio njihovu stabilnost.

 Veliki izdaci

- S obzirom na izdatke koje smo imali, to prevazilazi naše mogućnosti. Ovdje je i UNDP uložio pola miliona maraka za regulaciju 300 metara korita, a ostatak zavisi od projekta Svjetske banke, kojim je planiran i ovaj dio da se riješi - kaže Drakovac.



Mještani prate stanje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.