BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Hebib: Prvi smo stali u odbranu RBiH, više od 20 policajaca je poginulo prije početka agresije

Piše: Al.B

6.4.2018

U Goraždu je održana osnivačka sjednica Skupštine Unije saveza udruženja policije 1991. – 1995. godine, na kojoj je za predsjednika izabran Enver Jukanović iz Tuzle, a za predsjednika Skupštine Željko Lončar iz Travnika. Osim obilježavanja značajnih datuma, Unija će pratiti usvajanje značajnih zakona i brinuti se o interesima penzioniranih i aktivnih policajaca.

Sjednici su prisustvovali predstavnici Saveza veterana policije iz TK, SBK i BPK, a najavljeno je da će Uniji pristupiti i predstavnici ostalih kantona u FBiH.

– Ovo bi trebala biti jedna krovna institucija na nivou FBiH, s tendencijom da animiramo i prostor RS, gdje se mogu napraviti udruženja i savezi i da nam konačan cilj bude formiranje saveza na nivou BiH. To je dugačak put – kaže Jukanović.

Delegatima se obratio i predsjednik Inicijativnog odbora i prvi ministar unutrašnjih poslova RBiH Avdo Hebib.

- Mnogi neće da prihvate da smo mi prvi stali u odbranu RBiH, da smo prve žrtve dali, jer više od 20 policajaca je poginulo prije početka agresije na BiH. Policija je branila BiH s jedinicama Patriotske lige, kada je ona formirana, sve do 15. aprila 1992. godine, kada je formirana ARBiH – govori Hebib.

Da MUP RBiH nije mobilizirao rezervni sastav policije, rat bi tekao u sasvim drugom pravcu, dodao je Hebib, podsjetivši da je takvu odluku Predsjedništvo donijelo na njegov zahtjev.

- Kada se dio policijskih snaga srpske, pa i hrvatske nacionalnosti odvojio, bili smo desetkovani. Da bismo mogli da preuzmemo taj dio početne borbe, ja sam predložio predsjedniku Izetbegoviću da izvršimo mobilizaciju rezervnog sastava policije. Predsjednik se pribojavao da to neće proći te da to neće prihvatiti ni Biljana Plavšić ni Nikola Koljević. Zamolio sam ga da pokušamo. Kad smo počeli razgovarati, Koljević je pitao koliki procent rezervnog sastava želim mobilizirati. Rekao sam da se ne radi o procentu, već potrebi da se tamo gdje se naruši javni red i mir mobilizira određeni broj snaga da bi se javni red i mir uspostavio. Tako mogu Predsjedništvu odgovarati za stanje javnog reda i mira, a u protivnom odmah podnosim ostavku. Koljević je prvi digao ruku i rekao: „Alija, ovo prihvatamo odmah.“ Odluka je donesena, a ja sam kasnije uradio nešto zbog čega sam dobio krivičnu prijavu upućenu Predsjedništvu Jugoslavije - dao sam naredbu svim centrima službi bezbjednosti da izvrše mobilizaciju kompletnog rezervnog sastava policije. Da to nije policija uradila, rat bi se u BiH sasvim drugačije vodio. Međutim, policajci koji su tada branili svoj narod i državu danas su marginalizirani, bez ikakvog skoro društvenog i bilo kakvog drugog priznanja strukturi koja je na svoja pleća uzela najveći teret ovoga rata – ističe Hebib.    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.