BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Običaji iz ramazanske noći i vaskršnjeg jutra predstavljeni na jednom mjestu

Piše: Al.B

20.4.2018

Učenici osnovnih škola iz BPK Goražde, Foče, Čajniča, Rudog i Višegrada okupila su se u Sportskoj dvorani „Mirsad Hurić“ u Goraždu na Festivalu interkulturalizma, koju već petu godinu organizira Udruženje "Pomoć djeci Balkana".

U okviru manifestacije koja pruža rijetku priliku za susrete djece iz oba entiteta u BiH više od 150 đaka predstavilo je raznolikost bh. narodnih nošnji, tradicije, kulture, običaja i domaćih jela.

- Zahvaljujem politici što nam ne pravi nikakve probleme i što smo dobili saglasnosti od ministarstava obrazovanja BPK i RS. Ovo udruženje egzistira već 12 godina i organizira kampove, druženja kroz razne sadržaje, čak smo išli i na pošumljavanje i čišćenje vodotoka, pa i u porodice učenika. Cilj je bio da se različitosti upoznaju i približe, da se vidi sreća te multikulturalnosti. Iz OSCE-a su mi rekli da su ovakva druženja više pomogla otkravljivanju situacije međuentitetske, nego svi drugi što su uradili na tom planu – kazao nam je Husein Halilović, predsjednik Udruženja „Pomoć djeci Balkana“.

On dodaje da će u BiH biti više ljepšeg života kada djeca koja se danas okupljaju na ovakvim manifestacijama budu glasala na izborima ili se nađu na ministarskim i drugim pozicijama. Aleksandra Đerić s vršnjacima iz Čajniča predstavila je običaje s prela i sijela, Aldijana Rišljanin sa svojim drugarima predstavila je običaje iz ramazanske noći, a Katarina Tufegdžić s ostalim đacima iz Foče pokazala vaskršnje jutro.

- Vrlo je lijepo jer stječemo nova prijateljstva. Upoznajemo se i družimo i evo sada sam srela mnogo poznate djece. Ostajemo drugovi i u kontaktu smo preko društvenih mreža – kaže Katarina.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.