DISTRIKT BRČKO

Distrikt Brčko spremio odgovore na Upitnik EK

Održana sjednica Vlade

Srna

30.1.2017

Distrikt Brčko, koji je preuzeo obavezu da organi javne uprave i institucije ove lokalne zajednice do sutra odgovore na 1.770 pitanja iz upitnika Evropske komisije, ispunit će svoju obavezu u predviđenom roku, rekla je šef vladinog Odjeljenja za evropske integracije i međunarodne odnose Delfa Dejanović.

- Distrikt Brčko će, kako je danas dogovoreno na sjednici Vlade, svoju obavezu ispuniti u predviđenom roku. Svi odgovori za koje je distrikt preuzeo obavezu biće uneseni u centralnu bazu koju je pripremila Direkcija za evropske integracije BiH - istakla je Dejanović. 

Najviše pitanja iz Upitnika odnosi se na oblasti rada Direkcije za finansije distrikta Brčko, Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, te Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Vlada distrikta Brčko danas je održala prvu tematsku sjednicu u vezi sa evropskim integracijama na kojoj su razmatrane Informacija o izvještaju za BiH za 2016, Informacija u vezi sa pripremom odgovora iz Upitnika Evropske komisije, te Informacija u vezi sa ispunjenjem mjera iz Akcionog plana za sprovođenje mjera iz Reformske agende za period od 2015. do 2018. godine. 

- U informaciji o izvještaju za BiH za 2016. godinu distrikt je pohvaljen u segmentu koji se tiče usvajanja Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine, dok je negativno ocijenjeno neblagovremeno usvajanje budžeta distrikta Brčko za 2016. godinu, kao i neusvajanje zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju - navela je Dejanović.

Prema njenim riječima, u okviru tog izvještaja date su i određene preporuke koje se odnose na uspostavljanje pravnih okvira za pojedine oblasti, usklađivanje pojedinih zakonskih odredaba distrikta Brčko sa legislativom Evropske unije, kao i na poboljšanje saradnje između zakonodavnih organa na entitetskom i nivou BiH, te u distriktu Brčko.

Ona je napomenula da je Akcioni plan za sprovođenje mjera iz Reformske agende za BiH za period od 2015. do 2018. godine pripremljen u saradnji sa resornim organima uprave i institucijama distrikta Brčko i čine ga ukupno 62 mjere.

- Kao prioritetne mjere navedene su izmjene Zakona o radu, analiza usaglašenosti Zakona o državnoj službi u organima uprave, te set antikorupcionih zakona - dodala je Dejanović.

Vlada distrikta Brčko usvojila je zaključak kojim se obavezuju šefovi odjeljenja da mjere iz tog akcionog plana ugrade u program rada Vlade distrikta Brčko za 2017. godinu. 

Informacije koje su razmatrane na današnjoj sjednici Vlade biće proslijeđene u skupštinsku proceduru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.