DISTRIKT BRČKO

Brčko: Na izgradnji međunarodnog aerodroma bilo bi angažirano 1.000 lokalnih radnika

Piše:

16.6.2017

U Brčkom je jučer prezentiran idejni projekt “Međunarodni aerodrom Brčko”.

Blizina granice


Organizatori prezentacije su predstavnici Vlade i Skupštine Distrikta Brčko, a tvorci ovog projekta i ujedno prezenteri su bili predstavnici slovenskog konzorcija ”E-Grus” doc. dr. Saša Murtić, Aleš Janžovnik i arhitekta Andrej Šmid. 

Zamišljen je kao mali aerodrom 4D kategorije dužine piste 2.300 metara, a imao bi kapacitet prijema od oko 800.000 putnika i oko 250.000 tona roba na godišnjem nivou.

U njegovu izgradnju bile bi uključene uglavnom domaće firme s više od 1.000 novouposlenih lokalnih radnika.

- Zahvaljujući veoma dobroj geostrateškoj poziciji Distrikta, njegovoj putnoj mreži, blizini državnih granica susjednih zemalja, povoljnim vremenskim uvjetima, postojanju riječne luke te nizu drugih faktora, vaš grad ima idealne predispozicije za izgradnju međunarodnog aerodrome - kazao je doc. dr. Saša Murtić.

Murtić: Brojni pozitivni efekti

On je istakao i indirektne pozitivne efekte kao što su utjecaj na razvoj domaće privrede, uslužnih djelatnosti, turizma, ubrzan plasman poljoprivrednih i drugih proizvoda iz Brčkog, smanjenje broja nezaposlenih...

Zainteresirani investitori


Prilikom prezentacije istaknuto je i da je konzorcij već kontaktirao pojedine potencijalne investitore te da je nekolicina njih već izrazila interesiranje za ovaj projekt vrijedan 300.000 eura.

Lokacija na gradskom zemljištu

Prezenteri su naveli da se od brčanskih vlasti očekuje da zakonskim aktima i pojednostavljenom administrativnom procedurom olakšaju izgradnju aerodroma. Navode da je lokacija aerodroma zamišljena na zemljištu koje se nalazi u vlasništvu grada, što će dodatno olakšati provođenje ove ideje u djelo.

300.000

eura vrijedan je projekt izgradnje aerodroma 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.