HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Ozbiljno upozorenje građanima Mostara: Temperatura u ovom gradu uskoro bi mogla oboriti sve rekorde

Avaz.ba

2.8.2017

Velike vrućine već danima muče stanovnike BiH, no, najteže je žiteljima Hercegovine, piše aura.ba portal.

Situaciju u Mostaru prokomentirao je mostarski radio meteorolog Zoran Zadro, kazavši kako se vrhunac toplotnog vala očekuje od četvrtka pa do naredne srijede.

On je istakao kako će temperature u ovih narednih sedam dana prelaziti preko 40 stepeni Celzijusa, u hladu u meteorološkim kućicama, dok će temperatura na suncu izloženoj površini rasti i do 55 stepeni pa čak možda i do 60 stepeni Celzijusa.

“Sve ovo zvuči alarmantno, ali ne smijemo dizati paniku i nema mjesta panici. Ovo su situacije koje su se i prije događale. Nikada nećete naći atmosferski događaj ili proces koji se i prije nisu događali, i da ih nismo preživjeli”, rekao je Zadro.

On je rekao kako su ovo karakteristične situacije za Mostar.

“Mostar je poznat po vrućinama! Ovo jeste za upozorenje, jeste opasno za ljudsko zdravlje. I prije je bilo ovakvih vrućina i tada je bilo opasno. Danas imate situaciju kada se u medijima navodi kako ovako nikada nije bilo, to apsolutno nije istina, uvijek je bilo vrućina u Mostaru”, rekao je Zadro dodajući kako su visoke temperature opasne po zdravlje, posebno za ljude koji već imaju problema sa zdravljem.

“I prije smo imali velike valove vrućina. Zabilježeni su 1901., 1928., 1946., 1951., 1969. godine i tako dalje. To su situacije koje su se u ovo doba godine i prije događale. Ovo jeste za upozorenje ali nije za dizanje panike. Mostar se ne treba čuditi većim vrućinama, nego jačim zimama kao što je bila prošla zima”, dodao je Zadro.

On je napomenuo i kako će nakon ovoga vala, i u drugom dijelu augusta, biti još vrućih ljetnih epizoda.

“Nećemo se oprostiti od ljeta, makar do septembra. Ipak dan je sve kraći i vrućine bi trebale biti u kontinuitetu sve manje izražene”, zaključio je meteorolog Zoran Zadro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.