HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Kazne za izazivanje požara i do 12.000 KM!

Vatrogasci se neumorno bore s požarima

Piše: M. Hodžić

12.8.2017

Dok se u Hercegovini ne smiruju požari koji nanose veliku štetu i s kojima se vatrogasne snage neumorno danima bore, nadležni ističu kako je 98 posto požara uzrokovao ljudski faktor, namjerno ili nepažnjom.

Policija i sudstvo

Da je tako, potvrdio nam je i komandir Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Čapljina Mate Jurković.

- Kod nas u Čapljini stalno se preko radija vrti apel da je od 1. juna do 1. oktobra zabranjeno paliti vatru na otvorenom, no, i pored toga, neko pali, tako da se ne može reći da je nenamjerno. Postoje zakoni i propisane kazne koje se u HNK kreću do 12.000 KM za pravna lica, a za fizička do 10.000 KM, kao i zatvorska kazna do dvije godine, ali kakva god je naša država, tako nam je i sve ostalo. Kad policija i sudstvo počnu raditi svoj posao, vjerovatno će i požara biti manje - kaže Jurković.

S obzirom na veliki broj požara, u posljednje vrijeme, navodi Jurković, počelo se s privođenjem piromana. Tako je mostarska policija nedavno uhapsila Z. S. (28) zbog sumnje da je podmetnuo više požara na području Bijelog Polja kod Mostara.

Jurković ističe da je prije nekoliko dana u Gnjilištima kod Čapljine, također, viđena osoba kako pali vatru. Pozvana je policija, koja je uzela podatke i saslušala svjedoke.

- U Čapljini znamo dvije osobe koje pale jer smo ih uhvatili na djelu. Ali mi im ne možemo ništa. Sve damo policiji, od imena, prezimena i slično, ali oni kažu da opet nemaju dovoljno podataka. I šta mi tu možemo. Svaka takva intervencija iziskuje nam ogromne napore. Neki dan je zbog izazivanja požara u minuti spriječena katastrofa - naglašava Jurković.

Pale travu

Zbog pojave velikog broja požara na području Livanjskog kantona, i iz Kantonalnog Kriznog štaba Livanjskog kantona te MUP-a upozorili su sve građane da ne pale travu i strništa, ističući da je nedopušteno paljenje vatre na otvorenom kažnjivo. Novčane kazne, naveli su, kreću se od 500 pa sve do 10.000 KM!

Dvije prijave u Livnu

Pripadnici Policijske stanice Livno u međuvremenu su podnijeli dvije prekršajne prijave i to protiv G. P.( 1984.) te I. R. (1961.) iz LivnA. Prvi je zaradio prijavu jer je spaljivao suhu travu, a da tom prilikom nije poduzeo odgovarajuće mjere opreza, a drugi jer je zapalio vatru na otvorenom prostoru, kao i zbog opasnosti od požara koji je prijetio njegovom imanju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.