HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Za sigurnost na javnom dočeku u Mostaru brinut će se i specijalci

Mostar: Proslava na otvorenom nakon desetogodišnje pauze

M. HODŽIĆ

30.12.2017

Užurbano se provode posljednje pripreme za doček Nove godine na otvorenom, koji će nakon desetogodišnje pauze biti upriličen u Mostaru, u organizaciji Gradske uprave i „Foruma Mostar 2024“, koji okuplja najveći broj mostarskih umjetnika i aktivista iz oblasti kulture.  


Plan osiguranja

Sve koji se odluče najluđu noć proslaviti na mostarskom Šetalištu zabavljat će najpoznatiji mostarski bendovi i muzičari, između ostalih, „Zoster“, „Mostar Sevdah Reunion“, „Mostar Rock School Blues Bend“ te „Sinergija“, a da bi sve proteklo u najboljem redu i miru, pobrinut će se dežurne službe te pripadnici MUP-a HNK, koji će na osiguranju koncerta angažirati i cijelu Specijalnu jedinicu.

Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici kazao je da je Policijska stanica Mostar-Centar uradila plan osiguranja da bi bili stvoreni svi uvjeti da se koncert održi bez narušavanja javnog reda i mira i drugih incidenata.

- Tim planom je najprije predviđen kontradiverzioni pregled terena, na kojem će biti održan koncert, a koji će vršiti naši demineri. Nakon što oni završe, nastupaju zaštitarska agencija i naši policajci, cijela Specijalna jedinica, krim-inspektori u civilu te veliki broj policajaca u civilu, koji će biti locirani među građanima da bi se u svakom momentu, u slučaju potrebe, moglo reagirati - kazao je Marić.

Naglasio je da njihov plan, osim osiguranja platoa na kojem će biti održan koncert, podrazumijeva i osiguranje parka prema Rondou te bivšoj robnoj kući „Hit“.

Vatrogasci i Hitna

Također, u subotu i nedjelju će jedna vatrogasna ekipa PVJ Mostar u vozilu biti prisutna na platou, kao i ekipa Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Mostar. Ostali timovi PVJ Mostar te Hitne pomoći također će biti u pripravnosti i na raspolaganju u slučaju potrebe.

Zatvorena za saobraćaj 

Iz Organizacijskog odbora napominju da će ulica od Liska parka do Šetališta tokom vikenda biti zatvorena za saobraćaj. Također ističu da će koncertni prostor biti ograđen te da će zaštitari vršiti kontrolu ulaza i izlaza.

- To će se raditi kao i na svakom drugom koncertu, samo što je ovaj bez karata, jer se radi o poklonu Grada Mostara njegovim građanima - navode organizatori.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.