HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Kreće diplomatska ofanziva na Mostar?

Mostar: Građani posljednji put glasali 2008.

M. Sm.

30.12.2017

Grad na Neretvi u 2018. godini obilježit će neslavan rekord - deceniju od posljednjih lokalnih izbora. 

Već deset godina nije pronađen politički kompromis kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH kojom su naložene izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar, kao i djelimičnu izmjenu Statuta ovog grada.

Statut Mostara je, podsjećamo, 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown).

Pojedini pravni eksperti često su iznosili mišljenje da je Mostar, ako već nisu raspisivani i održavani izbori, morao imati lokalni parlament odnosno da je posljednjem sazivu Gradskog vijeća trebao biti produžen mandat. Umjesto toga, već godinama vlast u gradu predstavlja jedino gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Bešlić: Godinama jedina vlast u gradu. Bešlić: Godinama jedina vlast u gradu

Zanimljivo je da je Bešlić, kako je sam kazao, vrlo optimističan kada je riječ o održavanju izbora u Mostaru u 2018. godini.

- Vjerujem da će izbori biti održani i u Mostaru, jer međunarodna zajednica priprema novu strategiju. Oni će na tome vrlo intenzivno raditi nakon Nove godine i vjerujem da će to dati rezultate. Iako baš nije uvijek dobro da međunarodna zajednica donosi odluke, vjerujem da će oni malo svojim pritiskom potaknuti naše unutarnje snage i da će se doći do rješenja - ustvrdio je Bešlić.

SDA i HDZ pokazali da im izbori ne trebaju


Kljako: Uvijek na strani građana. Kljako: Uvijek na strani građana

Predsjednik Gradskog odbora SBB-a Mostar Anel Kljako smatra kako je sramotna činjenica da su Mostarci zakoračili u desetu jubilarnu godinu otkako im je ukradeno osnovno građansko pravo, pravo glasa. 

- Stranke SDA i HDZ su pokazale kroz protekle godine da njima izbori ne trebaju i da ih ne žele. Stoga, apeliramo na američku administraciju i međunarodnu zajednicu da konačno natjeraju SDA i HDZ na dogovor. SBB će, kao i uvijek, biti strana koja nudi rješenja i kompromis. Mi ne želimo lagati, već iskreno stajati na strani građana, kao i do sada – kazao je Kljako.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.