Nova godina u HNK počinje štrajkom: Ljekari nezadovoljni i visinom satnica

Autor: A. Sa. / M. S.
01.01.2018 20:25
A
A
A

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu stupit će u štrajk upozorenja u srijedu 3. januara 2018. godine.

Tako su odlučili predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu i Unije nezavisnih sindikata FBiH na sastanku u Mostaru.

Osman Tufek, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu, kaže da su se na ovaj korak su se odlučili da bi upozorili Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona da otpočne pregovore za potpisivanje kolektivnih ugovora.

- Na vrijeme smo predali kolektivne ugovore, ali odgovor još nismo dobili. Tražimo da se ispune naši zahtjevi, a to su povećanje satnice na 2,60 KM, povećanje koeficijenata za srednje osoblje za 0,20, a za ljekare 1,20 i povećanje radnih sati u sedmici sa 37,5 na 40 - kazao je Tufek.

Predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, dr. Kristina Bevanda pojasnila je da su svu traženu dokumentaciju koju su od njih za početak pregovora zahtijevali u resornom ministarstvu i u Vladi HNK dostavili na vrijeme.

- Prošao je naš zahtijevani rok za odgovore, prošao je zakonski predviđeni rok za odgovore, a pregovori za kolektivni ugovor još nisu otvoreni. Zbog toga stupamo u štrajk upozorenja, a za daljnje korake ćemo se dogovarati i eventualno planirati generalni štrajk. Vidjet ćemo hoćemo li štrajkom upozorenja uozbiljiti proces - istakla je dr. Bevanda.

Štrajk upozorenja će, rečeno je, trajati od 3. do 5. januara u periodu od 10 do 11 sati, a, kako je naglašeno, pacijenti neće ispaštati. U tom kantonu je nešto više od 4.000 uposlenika u zdravstvu, od čega je ljekara skoro 800.