HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Zdravstveni radnici HNK održali jednosatni štrajk upozorenja

Fena

3.1.2018

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) održali su u danas od 10 do 11 sati štrajk upozorenja kako bi upozorili Vladu HNK-a da otpočne pregovore oko potpisivanja kolektivnog ugovora.

Predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK Kristina Bevanda izjavila je za Fenu kako su se članovi Sindikata odlučili na štrajk upozorenja nakon što je izostao bilo kakav odgovor u zakonski predviđenom roku, iako su predstavnici Sindikata predali svu potrebnu dokumentaciju za početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru doktora medicine i stomatologije u HNK.

Od kantonalne Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 KM na 2,6 KM te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

 Bevanda je kazala kako će tijekom dana Skupština Sindikata raspravljati o idućim koracima, odnosno hoće li se jednosatni štrajk upozorenja produljiti ili, ukoliko se pregovori do tada ne otvore, odlučiti o stupanju u generalni štrajk.

 Procjenjuje se kako na području HNK ima oko 750 doktora medicine.

Inače, Odluka o stupanju u štrajk upozorenja zdravstvenih radnika s područja HNK donijeta je na sastanku predstavnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK, Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu i Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.