HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Plaća ljekara u Sarajevu je veća od naše, a radimo isti posao

M. Sm.

3.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Prvi radni dan u Hercegovačko-neretvanskom kantonu počeo je štrajkom. Tako su jučer u štrajk upozorenja, kako su to najavili, zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora stupili zdravstveni radnici.

Štrajk upozorenja u vremenu od 10 do 11 sati održan je u svim zdravstvenim ustanovama u HNK, a trajat će do 5. januara. Odluku o štrajku zajednički su donijeli Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije, Nezavisni strukovni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu i Unija nezavisnih sindikata FBiH.

Prema riječima dr. Elvedina Habibije, potpredsjednika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK, danas (četvrtak) će biti poznato to da li će donijeti odluku o generalnom štrajku. Ako u međuvremenu, kazao je, Vlada HNK otvori pregovore, njihove aktivnosti bit će obustavljene.

- Svima je jasno da je stanje u zdravstvu katastrofalno. Nažalost, ono što smo najmanje htjeli jeste štrajk, ali izgleda da se kod nas ništa ne moži postići na neki razuman i lijep način. U svim kantonima je bio štrajk, u šest kantona je potpisan ugovor, imamo informaciju da je u Tuzli dogovoren model i da su prestali sa štrajkom, a evo, mi smo čekali do zadnjeg trenutka. Međutim, kako se Vlada do sada nije oglasila nijednom vezano za naš kolektivni ugovor, na ovaj korak smo bili prisiljeni - kazao je novinarima ispred Kantonalne bolnice „dr.Safet Mujić“ dr.Elvedin Habibija, potpredsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK.

Tri mjeseca, koliko traje komunikacija zdravstvenih radnika s Vladom HNK, odgovor na njihove dopise s datumom početka pregovora nisu dobili.


Dr. Habibija: Katastrofalno stanje

- Ne tražimo ništa što nisu tražili i u drugim kantonima. Plaća ljekara u Sarajevu je trenutno između hiljadu i hiljadu i po maraka veća od naših, a radimo isti posao. Stoga, nećemo popustiti sve dok ne dobijemo ono što su naše kolege dobile - istakao je dr. Habibija, napomenuvši da plaće ljekara nisu povećane ni za fening tokom zadnjih deset godina.

Štrajkački zahtjevi 

Zdravstveni radnici, kako je podsjetio Osman Tufek, predsjednik, zahtijevaju povećanje satnice sa dvije KM na 2.60 KM, povećanje koeficijenata za srednje osoblje za 0.20, a za ljekare 1.20 te povećanje radnih sati u sedmici sa 37.5 na 40.

- Satnica nam nije povećana još od 2007.godine i jasno je da su ljudi nezadovoljni - ocijenio je Tufek.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.