HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Dragana Rajblović u Trebinju: Nakon što se popela na Mont Everest, dala otkaz i posvetila se planinarenju

Rajblović: Autorica knjige “Moj Everest – San i java”

P. MUCOVIĆ

6.1.2018

U Trebinju je u organizaciji Planinarskog društva „Vučji zub“ i Gradske biblioteke održana promocija knjige “Moj Everest – San i java” Dragane Rajblović, prve žene s Balkana koja se popela na najviši vrh svijeta Mont Everest (8.848).

Prema Draganinim riječima, u ovakvim ekspedicijama najvažnije je pridržavati se pravila.  

- Osim mene, krenulo je još osam članova, međutim, na vrh je stiglo nas sedmero, dvojica su odustala. Dragan Jaćimović, koji se i sam prije nas popeo na Everest, kao deseti član, nalazio se u baznom kampu, iz koga nas je sve vrijeme bodrio - prisjetila se Dragana događaja od prije deset godina i dodala da je na krovu svijeta bila u maju 2007. godine oko pola deset ujutro.

Dodaje da je temperatura bila - 41 stepen, a teren strma stijena s pukotinama punim leda. U takvim uvjetima za prelazak tih 318 metara članovima naše ekspedicije trebalo je čak šest sati.  

- Osjećaj na vrhu je zaista nešto nezamislivo. Tolike pripreme, tolike prepreke, riskiranje života i sve da bismo tamo ostali samo 45 minuta. Svi smo bili u nekoj konfuziji, nismo vjerovali da smo na vrhu – kaže ona.

Kaže da joj nije predstavljalo problem što je jedina žena u ekspediciji, ali dodaje da su uvjeti zaista surovi.  

- Spava se u šatoru na minus 40. Mala nužda se vrši u flaše u šatoru. Često su me pitali kako smo se snalazili kada je u pitanju velika nužda, ali na toj visini metabolizam veoma sporo radi, pa za to nije bilo potrebe. Neophodno je bilo da pijemo dosta vode pa smo morali da topimo snijeg kako bismo svaki dan imali bar po tri litra vode po osobi - priča Dragana.

Nakon povratka s Mont Everesta Dragana je dala otkaz na poslu računovođe koji je do tada radila i potpuno se posvetila alpinizmu i planinarenju.  

- Položila sam za planinarskog vodiča i bavim se isključivo time u okviru kluba „Alti“, radimo i tim bildinge, organizujemo planinske trke, izdala sam knjigu - zadovoljna je Dragana poslom, gdje je spojila u jedno svoju ljubav prema planinama i profesiju.

Polovna oprema 

Rajblović kaže da je oprema koju su oni nosili bila polovna i većinom dobra kopija prave, originalne opreme, koja je izuzetno skupa, navodeći kao primjer jaknu kojoj se odmah zaglavio rajfešlus.

- Cijena naše ekspedicije je bila oko 12 hiljada eura po članu, mada ima onih luksuznih, čija se cijena kreće i do 80 hiljada eura po osobi, gdje većinu poslova, umjesto planinara, rade šerpasi - pojašnjava Dragana.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.