HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

U HNK 1.400 slučajeva bolesti sličnih gripi, samo jedan potvrđen slučaj gripe

Fena

8.1.2018

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u periodu od 14. oktobra 2017. godine, otkada se prati kretanje oboljelih od gripe pa do danas, registrirano je 1.438 slučajeva obolijevanja od bolesti sličnih gripi, kazao je Feni šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNK dr. Erdin Alajbegović.

- Broj obolijevanja od bolesti sličnih gripi povećan je u odnosu na isti period prethodne godine, a najveći broj oboljelih zabilježen je na području Mostara, njih 738 - kazao je Alajbegović.

Naglasio je da je registriran i jedan slučaj potvrđene gripe, dodavši da je riječ o starijoj osobi lošeg imunološkog statusa koja je hospitalizirana u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

- Posmatrajući dosadašnju epidemiološku situaciju vezanu za gripu, odnosno kretanje obolijevanja od gripe, najveći broj oboljelih pojavljuje se u januaru i početkom mjeseca februara - kaže Alajbegović.

Kako bi se što bolje pripremili za nadolazeću sezonu gripe, epidemiolozi preporučuju konzumiranje vitaminskih pripravaka i preparata koji jačaju imunitet te izbjegavanje zatvorenih prostorija u kojima dolazi do okupljanja većeg broja ljudi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.