HNK: Ljekari pokreću proceduru stupanja u generalni štrajk

Autor: Fena
08.01.2018 11:27
A
A
A

Ljekari Hercegovačko-neretvanskog kantona održali su danas jednosatni štrajk upozorenja te potvrdili da pokreću proceduru za stupanje u generalni štrajk, koji bi trebao početi 23. januara.

Predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK Kristina Bevanda kazala je Feni kako od Vlade HNK do sada nisu dobili nikakav odgovor u vezi datuma početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru te da danas predaju svu dokumentaciju za pokretanje generalnog štrajka.

Podsjećamo, na Skupštini Sindikata, koja je održana 3. januara, odlučeno je da se pokrene procedura stupanja u generalni štrajk ako kantonalna Vlada u narednih pet dana, računajući od 3. januara, ne objavi datum početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Ljekari su protekle srijede, četvrtka i petka, također, održali jednosatni štrajk upozorenja, koji će se do 23. januara, kada bi trebao početi generalni štrajk, održavati svakog ponedjeljka.

Od kantonalne Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim kantonima. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Procjenjuje se kako na području HNK ima oko 750 doktora medicine.