Dva miliona maraka za obnovu četiri škole u HNK-u

Autor: Fena
10.01.2018 11:33
A
A
A

U okviru projekta Svjetske banke BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project), u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) bit će implementirane mjere energetske učinkovitosti na četiri dodatne školske ustanove.

Tim povodom, u srijedu su federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i predstavnik kompanije Promark d.o.o. Mostar, koja će biti izvođač planiranih radova, potpisali ugovor o obnovi četiri školske zgrade.

U obnovu objekata bit će uloženo 2,19 miliona maraka s PDV-om, a realizacija će biti u skladu s svjetskim standardima iz oblasti energetske učinkovitosti, najavili su potpisnici ugovora.

Radovi su planirani na zgradama Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića iz Mostara, zatim Osnovne škole kardinala Stepinca iz Neuma, Osnovne škole ''Drežnica" iz Donje Drežnice te Srednje škole "Jablanica" iz Jablanice.

- Na ovaj način nastavljamo uspješnu suradnju sa Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona, a cilj je dokazati prednosti energetske učinkovitosti što, između ostalog, podrazumijeva unapređenje komfora u samim objektima ali i uštede na računima za energiju - izjavio je ministar Martić.

Radovi koji podrazumijevaju mjere poput zamjene prozora, ugradnje termo fasade, unapređenja sustava grijanja, na spomenutim školama započet će 1. februara, a trajat će četiri mjeseca.

Nakon realizacije projekta, očekuju se značajne uštede na troškovima za energiju te će se doprinijeti smanjenju emisija CO2.

Inače, implementacijom radova u okviru projekta Svjetske banke BEEP bit će realizirane mjere energetske učinkovitosti na ukupno 37 javnih objekata iz oblasti zdravstva i obrazovanja širom Federacije BiH, a za više od 80 hiljada korisnika osigurat će se kvalitetniji i ugodniji boravak.