HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Mostar: Napokon otpočeo sudski proces protiv optuženih za ubistvo 13 "zlatnih ljiljana"

Članovi porodica ubijenih danas u Sudu

M. Sm.

11.1.2018

U Kantonalnom sudu u Mostaru danas je, pune tri godine od posljednjeg neuspjelog zakazivanja, održana statusna konferencija u slučaju poznatom kao "Vranica", a protiv optuženih Mate Aničića, Ivana Škutora i Erharda Poznića.

Oni se optužnicom terete za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima iz zgrade "Vranica" u kojoj je bila smještena komanda Četvrtog korpusa Armije RBiH.

Podsjetimo, riječ je o slučaju koji se odnosi na mučko ubijanje 13 pripadnika Armije RBiH, članova Komande, "zlatnih ljiljana", čiji su posmrtni ostaci, njih desetorice, pronađeni 2007. godine, dok se za tijelima trojice još traga.

Njihovo postrojavanje ispred zgrade "Vranica", odnosno Komande, zabilježeno je kamerama HTV-a, čiji su snimci plasirani u emisiji "Slikom na sliku", a nakon postrojavanja mučki su ubijeni u zgradi Mašinskog fakulteta u Mostaru.

Također, riječ je o četvrtom, ponovljenom suđenju, nakon što je Vrhovni sud FBiH poništio treću oslobađajuću presudu.

Predsjednik Sudskog vijeća Marin Zadrić iznio je danas da je Kantonalno tužilaštvo dostavilo preciziranu, odnosno prilagođenu optužnicu odbrani optuženih Vikici Andrić, Bojanu Krešiću i Mario Miletiću, u smislu da je postupak protiv prvooptuženog Željka Džidića razdvojen, budući da se on od 2011. godine nalazi u bjekstvu.

Penava: Odbili postupak u Hrvatskoj

Zadrić je od obje strane zatražio da Sudu prezentiraju orijentaciono vrijeme neophodno za izvođenje pojedinih dokaza a radi planiranja broja ročišta za glavnu raspravu. Obznanjeno je, također, da Tužilaštvo ima nove materijalne dokaze iz Haškog suda.

- I do sada je bilo 50 ovjerenih kopija dostavljenih iz Haškog suda, znači to nije neka novina. Sve je po starom, Tužilaštvo je, čuli smo, predložilo, ukoliko Vijeće prihvati, još nova četiri svjedoka. Vidjeli ste da je predloženo čitanje izjava svjedoka datih na već tri dosadašnja suđenja. Mi se samo nadamo primjenama odluka Vrhovnog suda, koje su naložene ovom Sudu i to bi za nas oštećene bila pozitivna stvar - izjavila je danas novinarima ispred Suda Azra Penava, predsjednica odbora roditelja i porodica zarobljenih i nestalih iz "Vranice".

Ona je, također, navela da su članovi porodica odbili prihvatiti da se sudski postupak protiv optuženog Džidića vodi u Hrvatskoj, u koju je pobjegao.

- Porodice čekaju njegovo izručenje ovdje, gdje je optužen kao zapovjednik vojne policije HVO-a čije je sjedište bilo Mašinskom fakultetu, a gdje su ovi ratni zarobljenici i civili ubijeni- dodala je Penava.

Početak glavnog pretresa u ovom slučaju zakazan je za utorak, 13. februara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.