HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Uspješna akcija pomoći porodici Merdan: Zahvaljujući dobrim ljudima, imaju dom dostojan čovjeka

Njihov novi dom u Vrapčićima

Piše: M. H. - M. Sm.

11.1.2018

Zahvaljujući ljudima dobre volje i inicijativi koja je potekla iz Srednje ekonomske i ugostiteljsko-turističke škole Mostar, šesteročlana porodica demobilisanog borca Nasera Merdana iz Počitelja, koja je živjela u trošnoj kućici i izuzetno teškim uvjetima, dobila je konačno krov nad glavom i pristojne uvjete za život.  

Veliki odziv

Ponukani teškom sudbinom Merdana, pokrenuli su prije godinu humanitarnu akciju kojoj su se odazvali građani širom BiH, ali i naši ljudi u dijaspori, od Australije do Amerike, potom institucije, ustanove, brojna privatna preduzeća i udruženja, a u Blagaju je upriličen i humanitarni koncert.

Trošna kućica u kojoj su živjeli

Za vrlo kratko vrijeme sakupilo se 39.695 KM te je u Vrapčićima kod Mostara za Merdane kupljena devastirana prizemna kuća od oko 67 kvadratnih metara, s pripadajućim placom, po cijeni od 25.000 KM. 

Preostalim sredstvima i naknadnim donacijama kućica je, zahvaljujući angažmanu članova šire Merdanove porodice, obnovljena te su se nedavno i uselili.

Uspješna akcija

- Uz pomoć dobrih i nesebičnih, najviše „običnih" ljudi, svih vjera i nacija, akcija je uspješno realizirana. Uz dom koji sada imaju Merdani imaju priliku da od svoga rada sebi osiguraju život dostojan čovjeka - ističe prof. Emir Hodžić, koordinator humanitarne akcije.

MERDAN: Teška sudbina

Organizatori akcije ističu da su se, nažalost, akciji najmanje ili nikako odazvali oni koji bi trebali i od kojih se očekivalo iako je zapravo njihov zadatak da vode brigu o ljudima koji žive na rubu egzistencije.

Posao na farmi koka 

- Merdan je 11. avgusta 2017. dobio i posao na farmi koka, koja je u vlasništvu porodice Gerin. Njegova starija kćerka je zasnovala radni odnos u obližnjem prodajnom centru. U sklopu akcije nabavljeno je i pet koza - dodaje Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.