HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Uspješna prva generacija, nova 23 kuhara i konobara

Neki dobili i po nekoliko ponuda za posao

Piše: M. HODŽIĆ

17.1.2018

Centar za obuku i prekvalifikaciju u Čapljini provodi projekt koji ima za cilj omogućiti stalna radna mjesta u oblasti turizma i ugostiteljstva za najmanje 70 osoba iz HNK koje su godinama na biroima, a koji je iznjedrio prvu generaciju od 23 nova kuhara i konobara. Kako je i planirano, već su dobili zaposlenje ili, štaviše, po nekoliko ponuda za posao.   

Ulaganje sredstava

- Prvi ciklus je završen. Promovirana su 23 kandidata, odnosno 15 kuhara i osam konobara. Većina njih je ili dobila posao ili je dobila ponude za posao pa sada još razmatraju šta će izabrati, tako da se misija Centra polako ostvaruje - kazao nam je Ivan Beno, voditelj Centra, koji su, u sklopu „Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Čapljina“, pokrenuli hercegovačka Razvojna agencija „Redah“ te nekoliko institucija i partnera.

Projekt se finansira sredstvima EU fonda putem Međunarodne organizacije rada (ILO), u iznosu od 196.400 eura, a oko 32.000 eura obavezni su uložiti i ostali partneri.

Planirano je ukupno pet ciklusa obuke koja se održava u Srednjoj školi Čapljina, dok se praktična nastava izvodi u restoranu.

- Novi ciklus je počeo, startalo je 15 kuhara, a u narednim danima počinje i ciklus za konobare, njih 15-ak. Što se tiče zapošljavanja, to ne bi trebao biti nikakav problem. Većina kandidata je zaista zainteresirana, treba im posao i spremni su da usvajaju nova znanja. S njima rade ljudi i stručnjaci koji imaju veliko iskustvo - dodao je Beno.

Praksa u restoranu

Moguće prijave

Za obuku u Centru u Čapljini mogu se prijaviti nezaposlene osobe iz svih hercegovačkih gradova i općina. Obrazac prijave je dostupan na službenoj stanici Službe za zapošljavanje HNK.

Velika potražnja 

Ranije su učesnici projekta proveli anketu u sektoru ugostiteljstva i turizma koja je pokazala da 61 hercegovačka firma potražuje 217 konobara i 170 kuhara. Istovremeno na birou u HNK ima više od 500 nezaposlenih kuhara i konobara. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.