HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Uređenje i proširenje gradske deponije Obodina: Trebinje dobiva reciklažni centar

Gradska sanitarna deponija Obodina postoji od 2008. godine

Piše: P. M.

24.1.2018

U Trebinju je održan sastanak direktora javnih ustanova „Ekologija i bezbjednost“ i „Komunalno“ Trebinje s predstavnicima Svjetske banke u BiH. Tema sastanka je bila mogućnost sufinansiranja izgradnje reciklažnog centra na gradskoj deponiji Obodina i proširenja njenih kapaciteta. 

Stevan Bekan, direktor Javne ustanove „Ekologija i bezbjednost“, kaže da povratne informacije očekuju krajem februara.

- Grad Trebinje je kandidirao projekt izgradnje prvog reciklažnog centra u regiji, a posredstvom nadležnog ministarstva i Fonda za zaštitu životne sredine definirane su potrebe i potezi da bi se mogla osigurati oprema za selekciju, sortiranje i preradu otpada - pojašnjava Bekan,

Dodaje da bi reciklažni centar trebao biti u funkciji do kraja naredne godine te da su potrebna značajna finansijska sredstva.

- Još ne znamo koliko bi izgradnja reciklažnog centra koštala, jer razmatramo za koju bi količinu otpada najbolje odgovarao potrebama našeg grada. Treba da se sagleda i mogućnost uključivanja ostalih općina regije u ovaj projekt, tako bismo mogli i da prihodujemo. Problem je što je Obodina, koja postoji od 2008. godine, sanitarna deponija, dok ostale općine imaju odlagališta koja nisu uređena - istakao je Bekan.

Dodao da je do kraja godine neophodno je da se izradi projekt njenog proširenja, s obzirom na to da se na ovaj lokalitet dnevno doveze i do 30 tona različitog otpada.

Prema riječima Nedeljka Lambete, direktor Komunalnog preduzeća Trebinje, izgradnjom reciklažnog centra produžit će se vijek deponije Obodina i do 20 godina.

Eko-otoci

Lambeta je pojasnio da su već ispred osnovnih škola i Centra srednjih škola, kao i na najfrekventnijim parkinzima u Trebinju postavljeni kontejneri za selektivno odlaganje otpada.

- Bit će postavljeni novi eko-otoci na području grada Trebinja i nabavljen specijalizirani kamion za odvoz selektivnog otpada - naglasio je Lambeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.