HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Sindikalci "Ere" čekaju da ih u Mostaru primi federalni premijer i ministrica finansija

Ispred zgrade Vlade F BiH u Mostaru

M. Sm.

1.2.2018

Dok iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona skoro godinu uvjeravaju javnost da je pitanje dana kada će sklopiti kupoprodajni ugovor sa Zavodom PIO/MIO u vezi hotela „Ero“, agonija radnika ovog preduzeća nikako da se okonča.

Kako smo u nekoliko navrata pisali, od 61 uposlenika „Ere“ svi peru ruke. Stoga, grupa radnika danas  se okupila ispred sjedišta federalnih institucija u Mostaru, gdje je u toku sjednica Federalne vlade, a koji traže sastanak s federalnim premijerom i ministricom finansija.

Kako nam je kazala predsjednica Sindikata uposlenika preduzeća „Ero“ Mira Mandić, dobili su obećanje da će biti primljeni nakon sjednice.




Mandić: Traže plaćanje doprinosa. Mandić: Traže plaćanje doprinosa

- Tražimo da nam se plate doprinosi za četiri i po godine. Mi smo o svemu pismenim putem obavijestili premijera Fadila Novalića i iz njegovog Ureda smo dobili pozitivan odgovor, ali nismo iz Ministarstva finansija. Namjeravali smo sljedeće sedmice otići u Sarajevo, a kada smo doznali, slučajno, da su danas ovdje, evo, odlučili smo tu doći - rekla nam je Mandić.

Ona je potvrdila da je 2013. godine Vlada FBiH usvojila zaključak o tome da budući kupac hotela „Ero“ preuzima i obaveze prema zaposlenicima. Konkretno, donesen je program zbrinjavanja radnika, a ukupno 31 zaposlenik „Ere“ prijavio se za obeštećenje.

Obeštećenje za njih, prema tom Pprogramu, treba platiti Zavod PIO/MIO, a za ostale radnike, njih 30 odgovornost preuzima novi vlasnik. Zanimljivo, iz Zavoda su iznosili „da je to stvar relacije između Grada Mostara i poduzeća „Ero““, a Vlada HNK želi zgradu i pripadajuće zemljište za sjedište kantonalne administracije. Riječ je o ukupno 11.000 kvadratnih metara, za koje bi Vlada HNK Zavodu PIO u četiri kvartala isplatila ukupno 10,5 miliona KM.

- Već dvije godine se po medijima vrti to da će HNK kupiti „Eru“, ali kupnja nije ostvarena i program zbrinjavanja se ne može realizirati - kazala nam je Mandić. 

U toku je predstečajni postupak, a hotel je, podsjetimo, prestao s radom 27. novembra prošle godine. U hotel bi 22.febrauara trebao ući stečajni upravitelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.