HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Iako je formiran pregovarački tim i utvrđen datum pregovora: Ljekari idu u generalni štrajk, traže poseban kolektivni ugovor

Jučer u Gradskoj vijećnici: Pregovori sa sva tri sindikata

Piše: M. SMAJKIĆ

1.2.2018

Javnost u Hercegovačko-neretvanskom kantonu jučer je iznenadila odluka o generalnom štrajku doktora medicine i stomatologije koji će, kako su najavili, pokrenuti 12. februara. Jer, 22. januara su odluku o pokretanju generalnog štrajka zamrznuli, s obzirom na to da je iz Kantonalne vlade stigla obavijest o tome da će pregovarački proces započeti 26. februara.

Stigao dopis

No, kako nam je jučer pojasnila predsjednica Nezavisnog sindikata doktora medicine i stomatologije Kristina Bevanda, stigao im je dopis od resornog ministra Gorana Opsenice upućen premijeru HNK Nevenku Hercegu, kojim im se praktično, kako je istakla, osporava poseban kolektivni ugovor, ali i posebni pregovori.

- Poseban kolektivni ugovor je linija ispod koje se ne ide. Što se tiče ostalih uposlenih u zdravstvu, neka se potpiše kolektivnih ugovora koliko god Vlada hoće, ali liječnički kolektivni ugovor mora se potpisati. Mora se pratiti trend u ostatku Federacije, a ako je tako učinjeno u sedam kantona, ne vidim razlog zašto kod nas ne može - kazala nam je Bevanda.

S druge strane, u Gradskoj vijećnici u Mostaru jučer je održan sastanak predstavnika svih relevantnih institucija na kojem je raspravljano o problemima u zdravstvu. Formiran je pregovarački tim i, kako je novinarima izjavio ministar Opsenica, pregovarački proces počet će 26. februara sa sva tri sindikata u zdravstvu u HNK.

Nerealni zahtjevi

On je ocijenio da su zahtjevi sindikata nerealni. Naveo je da su zahtjevi Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu i Nezavisnog sindikata uposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na nivou od 4.165.000 KM mjesečno, odnosno 50 miliona godišnje, dok su doktori samo za sebe tražili 15 miliona godišnje.

Sindikalni zahtjevi 

Zdravstveni radnici u HNK traže povećanje satnice s dvije KM na 2.60 KM, povećanje koeficijenata za srednje osoblje za 0,20, a za ljekare 1,20. Traže i povećanje radnih sati u sedmici sa 37,5 na 40.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.