HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

HNK dužan 3,7 miliona KM za plaće, honorare i ugovore o djelu

Skupštinski zastupnici: Ekspresno usvojili dokument

M. Sm.

7.2.2018

Na posljednjoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona ekspresno je i bez diskusije usvojen Nacrt zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga HNK, zbog čega je postavljeno pitanje zašto se ovaj dokument nije našao u hitnoj proceduri. 

Van snage

Kako god, ovaj zakon je neophodno donijeti, jer je postojeći, donesen 2006. godine, potrebno korigirati i uskladiti s promjenama koje su nastale u međuvremenu, zbog čega je jednostavnije donijeti novi, a stari staviti van snage.

Tako se, prema novom zakonu, kako nam je obrazloženo, trebaju definirati stvarne preostale obaveze evidentirane u knjigovodstvu, kao što je i rok za izmirenje tih obaveza po ranijem zakonu bio 31. decembar 2014. godine.

Također, rečeno nam je da je Vlada HNK donijela odluku o otpisu unutrašnjeg duga i djelimično izmirila obaveze, pa dug HNK iznosi 7.567.957 KM.

Riječ je o dugu koji proizlazi iz evidentiranih, a neizmirenih obaveza i sastoji se od obaveza za doprinose PIO/MIO u iznosu od 1.072.078,69 KM, a u pitanju su neuplaćeni doprinosi za penzijsko osiguranje za proteklo razdoblje za sve korisnike budžeta.

Također, dio duga se odnosi na utužene plaće i tople obroke za peti i šesti mjesec 2002. godine u iznosu od 317.860 KM, a te neizmirene obaveze odnose se na uposlenike osnovnih i srednjih škola.

Radni staž

HNK duguje i za obaveze za beneficirani radni staž za uposlenike MUP-a u iznosu od 945.393 KM.

Čak 3,7 miliona KM odnosi se na neizmirene obaveze za poreze i doprinose na plaće, honorare, ugovore o djelu i doprinose za osiguranje od nezaposlenosti, a HNK duguje na ime pozajmice Federaciji BiH 1,5 miliona KM.

Kako će izmiriti  

Naglašeno je da će HNK izmiriti unutrašnji dug plaćanjem iz budžeta u periodu od šest godina, počevši od ove godine. Drugi način je eventualnim otpisom u skladu s važećim zakonskim propisima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.