HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Prijava Tužilaštvu HNK zbog ratnog zločina nad franjevcima

Đulić: Grad taoc

M. Sm.

9.2.2018

Predstavnici Udruženja boraca i antifašista Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar pokušavaju doći do neophodne dokumentacije o ubistvu franjevaca koje se dogodilo 14. februara 1945. godine, kako bi Kantonalnom tužilaštvu podnijeli prijavu za ratni zločin. 

Rekao je to jučer novinarima predsjednik UABNOR-a Sead Đulić, kazavši da s timom advokata na tome rade, budući da, podvukao je, ratni zločin ne zastarijeva.

- Neka se to, jednostavno, istraži i neka, konačno, istina izađe na vidjelo. Ako je to tačno, nemam razloga ni da sumnjam ni da a priori vjerujem. Jer, zapravo, zadnjih 25 godina grad je talac te nesretne smrti, ubistva, i ja i na ovaj način molim franjevce da nam daju dokumentaciju o tome. Jer, nikome od nas ne treba nikakva mrlja - istaknuo je Đulić.

Predstavnici UABNOR-a su, inače, organizirali pres-konferenciju kako bi predstavili program šestodnevne manifestacije koja će biti organizirana povodom 73. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma.

- Ove godine smo to odlučili proširiti kako se obilježavanje ne bi svelo na to da položimo cvijeće i da se ispričamo, nego da pokušamo skrenuti pažnju na vrijedne tekovine antifašizma koje baštini ovaj grad i da pokušamo te ideje približiti što većem broju, prvenstveno, mladih ljudi - iznio je Đulić.

Tako će od 12. do 17. februara biti priređen niz sadržaja od promocija knjiga, filmova i tribina do šahovskog turnira.

Centralni događaj bit će održan 17. februara, kada se očekuje preko hiljadu gostiju iz cijelog regiona.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.