HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Nošnje šivene u Jablanici našle kupce u EU, Americi i Australiji

E. Kevrić

13.2.2018

Jedan od rijetkih mladih ljudi koji su se odlučili baviti starim zanatom koji izumire je 26-godišnji Mirza Jaranović iz Jablanice. Ovaj mladić, naime, šije tradicionalne narodne nošnje, što je, kako je kazao za „Avaz“, iz hobija preraslo u jedan ozbiljan posao.

- Baveći se folklorom 15 godina, zavolio sam i upoznao narodne nošnje, njihovu ljepotu i raskoš. U jednom trenutku osjetio sam želju i potrebu da nešto takvo sam napravim i počeo sam čitati literaturu o tome, a, u uz pomoć prijateljica, uspio sam usavršiti tehnike te pokrenuti obrt šivenja nošnji. Danas je već osam godina kako se aktivno bavim šivanjem i izradom narodne nošnje - kazao je Jaranović.

Objašnjava da se prije šivenja nošnje mora upoznati s kulturom i tradicijom naroda koji ju je nekad nosio.

- Svaka nošnja je posebna na svoj način i prilikom izrade mora se paziti na dosta toga, kao što su vrsta kroja, boje koje su se koristile te ukrasi i simboli koji se nalazili, da bi finalni proizvod bio zadovoljavajući i odgovarao originalnoj tradicionalnoj nošnji naroda - pojasnio je.

Navodi da, što se tiče plasmana na tržište, za njegove proizvode ne postoje granice.

- Tržište je zaista veliko, a samim tim i potražnja, s obzirom na to da postoji veliki broj kulturno-umjetničkih društava koja se bave očuvanjem narodne tradicije, kako u Bosni i Hercegovini, regionu, tako i u svijetu. Do sada sam svoje proizvode plasirao širom BiH, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja u regionu, ali i u Švicarsku, Njemačku, Austriju, Belgiju, pa čak i u Ameriku, Englesku i Australiju - kaže Jaranović.

 Potrebna podrška  

S obzirom na povećanu potražnju, Jaranović je istaknuo da je spreman proširiti svoju proizvodnju, no da je za to potrebna i ekonomska podrška, prije svega, lokalne vlasti. Prema njegovim riječima, ta saradnja je za sada „na klimavim nogama“, ali se, kaže, iskreno nada da će se to promijeniti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.