HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Godišnjica Univerziteta u Mostaru: Ime velikog čovjeka, Džemala Bijedića, s ponosom nosimo 41 godinu

Piše: M. H.

14.2.2018

U sklopu obilježavanja 41. godišnjice Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, najstarije visokoobrazovne ustanove u Hercegovini, u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka, održana je svečana akademija kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz akademskog, političkog, kulturnog i vjerskog života u BiH. 

Uoči akademije, predstavnici Univerziteta položili su cvijeće ispred spomen-biste Džemala Bijedića, čiji ime ovaj univerzitet s ponosom nosi već 41 godinu. Učenjem Fatihe i minutom šutnje odana je počast ovom velikom čovjeku, političaru koji je učinio puno za prosperitet Mostara i Hercegovine i značajno doprinio formiranju Univerziteta.

- Obilježavamo 41. godišnjicu Univerziteta, a to je istovremeno i 41 godina od pogibije Džemala Bijedića. Mi s ponosom i danas nosimo njegovo ime. Bio je to političar velikog formata i na domaćem i na međunarodnom formatu, rođeni Mostarac, veliki lokal-patriota koji je puno učinio za cijelu Hercegovinu - kazao je u svom obraćanju rektor Univerziteta Sead Pašić.

Osvrnuvši se na godišnjicu Univerziteta, Pašić je kazao da je to danas moderna, integrirana i akreditirana visokoškolska ustanova, u sklopu koje djeluje osam fakulteta, tri instituta te brojni centri. Na Univerzitetu trenutno studira oko 5.000 studenata na sva tri ciklusa studija, a nastavu izvodi 200 stalno uposlenih nastavnika te 150 vanjskih saradnika.

- Prošli smo puno toga, u ratu teško stradali, ostali bez opreme, objekata i ljudi. Poslije rata dobili smo kasarnu koju i danas obnavljamo, istovremeno izgrađujući i razvijajući Univerzitet. Napravili smo puno toga i možemo biti ponosni - istaknuo je Pašić.

Svečanoj akademiji prisustvovala je i delegacija Sveučilišta u Mostaru  s rektorom Zoranom Tomićem na čelu, predsjednikom Rektorskog zbora BiH, koji se također obratio prisutnima, čestitavši nastavnicima i studentima godišnjicu Univerziteta.

- Univerzitet "Džemal Bijedić" važan je član cjelokupne akademske zajednice u BiH i plodovi vašeg rada vidljivi su, ne samo u BiH nego i znatno šire i na tome vam od srca i iskreno čestitam. Biti dijelom ove akademije za mene je čast i zadovoljstvo. Dolazeći na ovu svečanost, prešao sam preko novoizgrađenog mosta u blizini kampusa. Simbolika je to jer taj most, ne samo da nas zbližava u zemljopisnom smislu, on je svojevrsni poziv na daljnju saradnju, onakvu kakvu smo uspostavili na Rektorskom zboru BiH – kazao je Tomić.

Istaknuo je značaj unapređenja naučno-istraživačkog rada u BiH, kazavši da se samo putem znanja i nauke možemo okrenuti razvoju i napretku.

- U ovoj lijepoj zemlji previše se bavimo poviješću, pogotovo onom oko koje nema niti minimuma konsenzusa dok život prolazi pored nas, a mladi odlaze u inozemstvo. Stoga, neka ova značajna godišnjica Univerziteta bude poziv svima nama u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Zenici, Istočnom Sarajevu da je puno važnije ono što je pred nema, a to je put razvoja, napretka i priključenja BiH razvijenom dijelu Evrope, a kako do toga nego putem znanja i nauke. Budimo dio saveza u našem zajedničkom poduhvatu za više nauke, kvalitetniju nastavu, istraživačke projekte na svim javnim sveučilištima koji su strateški stubovi bolje, pravednije i razvijene BiH - istaknuo je Tomić.

U okviru akademije prof. dr. Suzana Bubić, redovna profesorica u penziji i bivša rektorica Univerziteta, svečano je promovirana u počasno zvanje profesor emeritus, a dodijeljene su i plakete i zahvalnice zaposlenicima Univerziteta kao i Rektorova nagrada za najboljih 11 studenata Univerziteta. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.