HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Đulić: Istina treba izaći na vidjelo

Piše: M. Sm.

14.2.2018

U okviru "Dana antifašizma u Mostaru", predstavnici i članovi Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar i Odbora za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomen groblja u Mostaru danas su polaganjem cvijeća i vijenaca te odavanjem počasti na brojnim spomen obilježjima u gradu obilježili 14. februar, Dan oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu.

Ovaj dan je, kako je to kazao predsjednik UABNOR-a, Sead Đulić svima onima koji baštine tu tradiciju uvijek jedan od najznačajnijih dana u historiji Mostara. 

Nakon četverogodišnje patnje i stradanja, kazao je, ne treba zaboraviti da je u tom ratu svaki osmi stanovnik stradao. To je, iznio je Đulić, bilo jedno od najvećih stradanja u BiH, a istovremeno Mostar je grad koji je dao 15 narodnih heroja.

- Mostar je grad koji je četiri godine uspio sakriti aktivnu štampariju i širio je i ilegalno dijelio antifašističku propagandu. Dakle, to je nešto čime bi se cijeli svijet, da ima, trebao ponositi. Nas se uči da je to kontra, da su to zločinci, sve je to izbačeno iz škola i zapravo čini se čini jedna zamjena teza- rekao je Đulić.

Stoga, podvukao je, danas je 14.februar i njegovo obilježavanje borba za istinu. 

- Naravno, u svakoj borbi, u svakom stradanju ima pojedinaca koji naprave ružne stvari i gluposti. Mi, evo, 27 godina slušamo priče o ubijenim franjevcima prilikom oslobađanja grada. I, Mostar je talac te priče. Evo, ta struktura koja to propagira je na vlasti 27 godina. Njihovo je sudstvo, tužilaštvo i pitamo se zašto nikad nisu pokrenuli proces protiv N.N. izvršilaca. Zato ćemo mi to učiniti ovih dana, jer ako je to neko uradio u naše ime neka istina izađe na vidjelo. To su danas neke naše muke i problemi za razliku od vremena kada je grad slavio, pjevao i živio 14. februar - istakao je Đulić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.