HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Mostar: Jablanička firma kupila Samački hotel, ali nije postala vlasnik

Samački hotel: Ruševna zgrada u Mostaru

M. SMAJKIĆ

15.2.2018

Priča u vezi s vlasništvom nad Samačkim hotelom u Mostaru, znanom i kao „Energoinvestov“ hotel, koji u ruševnom stanju, kao leglo narkomana i alkoholičara, bode oči stanovnicima grada na Neretvi, nikako da dobije epilog. 

Novčane obaveze

Ova zgrada ima novog vlasnika, a riječ je o preduzeću „Babić“ iz Jablanice, međutim, oni zakonski u sudske knjige ne mogu upisati vlasništvo nad nekretninom, jer postoji zabilježba upisana od „Elektroprivrede HZHB“.

Preduzeće „Babić“ je još lani u septembru prema Agenciji za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona, koja je prodala ovaj objekt po cijeni od 600.000 KM, izmirilo sve novčane obaveze, a dostavili su i garancije.

Međutim, s radovima na izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa na ovoj nekretnini, kako je to utvrđeno i Regulacionim planom, ne mogu početi zbog neregularnosti počinjenih u Zemljišnoknjižnom uredu (ZK) Mostar.

Tako bi se u najkraćem, kazali su nam u Agenciji za privatizaciju HNK, moglo protumačiti otkud zabilježba od EPHZHB.

Međutim, ta situacija je nastala usljed spora između „Aluminija'' d.d. i EPHZHB na ime duga, odnosno, založenih nekretnina kod Suda, među kojima se našao i Samački hotel.

Notu zamršenosti cijeloj priči dao je i sudski spor između „Aluminija'' d.d. i „Aluminija'' d.o.o., firme osnovane nakon rata u istočnom dijelu Mostara i u čije je vlasništvo, prema ZK izvatku, upisan Samački hotel.

Upravo su još 2015. godine iz Agencije, kada su raspisali javni poziv za prodaju Samačkog hotela, naveli da je sva dokumentacija uredna i da su sve pripremne radnje bile u saradnji sa Zavodom za prostorno planiranje Grada Mostara.

Nakon niza peripetija, u konačnici, sudski zahtjev „Aluminija'' d.d. za povratom Samačkog hotela je odbijen, dok su od žalbe drugostepenom organu odustali, no, uprkos pravomoćnom sudskom rješenju, ostala je zabilježba od EPHZHB.

Načinjen propust

- Zabilježba nikako nije mogla biti upisana jer založni ovršenik, odnosno, „Aluminij'' d.d., nigdje nije naveden kao vlasnik nekretnine ili je imao pravo raspolaganja na nekretninama u ZK ulošku. Smatramo da su načinjeni propusti, odnosno, da je greška nastala u ZK uredu, koju je potrebno čim prije otkloniti - kazao nam je Kenan Memić, direktor Agencije.

Radna mjesta 

Zgrada Samačkog hotela se prostire na 2.328 kvadratnih metara, a, uz izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa, kupac ima obavezu izgraditi i javnu garažu, dok se obavezao otvoriti 50 radnih mjesta.

Iako smo o svemu htjeli čuti komentar Amila Babića, vlasnika firme „Babić“, on nije odgovarao na naše pozive.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.