HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

HNK: Prvi kolektivni ugovor potpisan bez prethodnih štrajkova

M. H.

20.2.2018

U prisustvu premijera Vlade HNK Nevenka Hercega, ministar obrazovanja HNK Rašid Hadžović potpisao je danas u Mostaru novi Kolektivni ugovor za oblast srednjoškolskog odgoja i obrazovanja na području HNK, s predstavnicima sindikata srednjeg obrazovanja, Edinom Čomić i Josipom Milićem.  

Sve strane izrazile su zadovoljstvo postignutim dogovorom, a Milić je istaknuo da je ovo prvi kolektivni ugovor potpisan bez štrajkova, odnosno da je sve rezultat stalnog dijaloga.

Nakon potpisivanja ugovora istaknuto je da ovaj dokument, u odnosu na stari kolektivni ugovor, donosi dosta novina i prednosti. Njime prosvjetari ništa materijalno ne gube, ali s druge strane ne dobivaju ni povišicu.

- Prije godinu počeli smo razgovore i dosta stvari smo razmatrali. Možemo reći da smo zadovoljni ovim ugovorom. Dali smo mogućnost prelaska iz jedne škole u drugu, za one koji to žele, također izašli smo ususret zaposlenicima koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju tako da smo ih oslobodili trećine norme za istu plaću, a isto vrijedi i za zaposlenike koji imaju četvero i više maloljetne djece - kazao je Hadžović.

Između ostalog, novim Kolektivnim ugovorom konačno je pokrenuto i rješavanje pitanja tehnološkog viška, na način da se u narednom periodu uradi okvirni sporazum po kojem će se postupati u tim slučajevima.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.