HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Postoji opasnost da se epidemija ospica iz Srbije proširi u BiH

M. H.

21.2.2018

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) situacija po pitanju pada stepena vakcinisanja djece je alarmantna zbog čega postoji visoka vjerovatnost od epidemija zaraznih bolesti.

Trenutno, stepen vakcinisanja u HNK je ispod 70 posto, upozorili su stručnjaci i ljekari s konferencije „Kako zaustaviti negativan trend u provođenju obaveznog programa vakcinisanja u HNK", koju su organizirali Ljekarska komora HNK i Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru.

Učesnici konferencije su ljekari, pedijatri i medicinsko osoblje koje učestvuje u provođenju programa obavezne imunizacije.

- Svjetska zdravstvena organizacija i sve naše federalne i kantonalne javne zdravstvene institucije smatraju da i kada je vakcinacija manja od 90 posto, postoji vrlo visoka vjerovatnost od epidemija zaraznih bolesti, kao što su ospice, a u našem kantonu je, svjesni smo nažalost, ispod 70 posto. U Srbiji je trenutno pet smrtnih slučajeva usljed epidemije ospica i više od 1.000 evidentiranih bolesnika. Postoji velika opasnost da se ta epidemija proširi i u BiH i rizik da zahvati južni dio BiH - kazao je prof. dr. sc. Jurica Arapović, predsjednik Stručnog savjetodavnog tijela Federalnog ministarstva zdravstva za prevenciju zaraznih bolesti i šef Klinike za zarazne bolesti SKB-a Mostar.


Arapović

On je naglasio da epidemija nema granica te da ne postoji teritorijalni vid zaustavljanja.

- Ona, kad se proširi na ovakvo jedno stanje, a to je nevakcinacija, našem stanovništvu prijeti ogromna epidemija - dodao je dr. Arapović.

Primarijus Mehmed Haznadar, predsjednik Ljekarske komore HNK,  naglasio je da je negativna kampanja raznih udruženja koja promoviraju nevakcinaciju dovela do toga da je stepan vakcinisanja i u HNK ovako nizak.

- Ta negativna kampanja je medijski prisutna i to, nažalost, daje rezultate. Zato ćemo mi nastojati da našim zaključcima s konferencije damo mišljenje sa strane struke. Ova negativna kampanja nema nikakvu argumentaciju u bilo kakvoj stručnoj analizi, oni to pričaju paušalno. Također, i u zdravstvenom sistemu ima onih osoba koje nažalost daju doprinos da procenat vakcinisanja bude ovako nizak - kazao je dr. Haznadar.


Mehmed Haznadar

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.